Pupovčev bliski suradnik i predsjednik SDSS-a Topusko uhićen zbog ratnog zločina.

Pupovčev bliski suradnik i predsjednik SDSS-a Topusko uhićen zbog ratnog zločina.

U međuvremenu, od te 2019. do danas nije bilo informacija o tijeku istrage protiv Ćelapa, a na koncu je kazneno prijavljen i uhićen zbog slučaja ubojstva civila Marijana Putrića. U spomen na Marijana Putrića svakog se ljeta u Topuskom održava memorijalni rafting rijekom Glinom., javlja večernji

Kako Večernji list doznaje, predsjednik SDSS-a Topusko Dragutin Ćelap (70) uhićen je pod sumnjom za ratni zločin počinjen u srpnju 1991. godine na području Gvozda. Prilikom pretrage kuće policija je pronašla i 600 grama suhe biljne materije nalik na indijsku konoplju koja je poslana na vještačenje. Policija je jučer objavila, ne navodeći identitet, kako su policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, dovršili kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom s područja Gvozda, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Naime, njega se sumnjiči da je tada kao 37-godišnjak, zajedno sa sada pokojnim, a tada 32-godišnjim i 39-godišnjim muškarcima, u poslijepodnevnim satima 17. srpnja 1991. godine, kao pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. „SAO Krajine“, došao u mjesto Staro Selo Topusko na području Gvozda i hicima iz vatrenog oružja usmrtio tada 50-godišnjeg muškarca koji je upravljao traktorom koji se potom prevrnuo u kanal gdje je naknadno pronađen. Kako doznajemo, riječ je o 70-godišnjem Dragutinu Ćelapu, predsjedniku SDSS-a Topusko i bivšem općinskom vijećniku u tome mjestu. Policija je na temelju naloga suda obavila pretragu njegova doma i drugih prostorija koje koristi te su kod Ćelapa pronađena i oduzeta dva pištolja i 600 grama suhe biljne materije nalik na indijsku konoplju koja će biti dostavljena na vještačenje.

„Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je uz posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana protiv njega slijedi optužni prijedlog“, priopćila je policija. Dragutin Ćelap u medije je došao 2019. godine kada je tadašnji županijski vijećnik i umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan došao do dokumenata iz arhive tzv. RSK, iz kojih se vidi kako je Dragutin Ćelap bio snajperist koji je kao pripadnik tzv. SVK dobio pisanu pohvalu od zapovjednika „3. partizanskog bataljona“, u kojoj piše da se ”iskazao kao stabilna i hrabra osoba, pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost“. U dokumentu se dalje navodi da se „posebno istaknuo u 1. i 2. napadu na Topusko kada je odlučnom akcijom jedinice u kojoj se on nalazio u Velikoj Vranovini likvidirano oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG-i te po oslobađanju Lasinje u izviđačkim aktivnostima likvidirao tri neprijateljska vojnika”.