Pobjednik nagradne igre Porezne već osvojio dva auta, žena mu radi u Poreznoj

Pobjednik nagradne igre Porezne već osvojio dva auta, žena mu radi u Poreznoj

GOMILA je kontroverzi oko nagradne igre Porezne uprave Bez računa se ne računa u kojoj su se pobjednici birali prema broju skeniranih računa.

Porezna je prije dva dana priopćila da oduzima pobjedu Andreju Stevenu Horvatu iz Zagreba, koji je skupio 2858 računa u 24 dana, odnosno 119 računa po danu. Ustanovili su, pišu, kako se naknadno uspostavilo da je sakupljao bodove protivno pravilima. To znači da je drugoplasirani postao prvoplasirani. A to bi moglo značiti novi skandal. Taj novi prvoplasirani je Zvonko Moslavac, suprug Svjetlane Moslavac, koja je zaposlena u virovitičkoj ispostavi Porezne uprave kao tajnica., piše index.hr

Poreznoj je sve u redu

Kontaktirali smo Zvonka i Svjetlanu Moslavac, no nisu htjeli ništa komentirati. Činjenica da supruga pobjednika nagrade igre Porezne uprave radi u Poreznoj upravi očito ne smeta – Poreznoj upravi.

“Člankom 4. Pravila propisano je da pravo sudjelovanja u nagradnom natjecanju imaju sve punoljetne fizičke osobe koje se uključe u nagradno natjecanje na način da sudjeluju u sakupljanju bodova na temelju Pravila, osim zaposlenika Priređivača”, naveli su nam iz Porezne.

Moslavac je već osvojio dva auta, supruga također osvaja na nagradnim igrama

Moslavac je serijski dobitnik nagradnih igara. Od većih nagrada, čovjek je 2007. u Palominoj nagradnoj igri osvojio automobil Peugeot 107. Moslavac je šest godina poslije osvojio u Kikinoj nagradnoj igri i Ford Fiestu.

“Za ovu nagradu je najzaslužnija supruga, a moje ime se slučajno našlo na kuponu”, rekao je za Virovitica.net Zvonko Moslavac nakon što je preuzeo automobil Peugeot 107. Ovaj Virovitičanin je osvojio i HiPP poklon za dijete, poklon paket Kotanyija, loptu Spara, Oreo set za pečenje 4 pack limenke Pan piva, ruksak Jamnice, ručnik za plažu Coca-Cole, Somersby poklon paket, Hoverboard Pringlesa, plišanu igračku Štrumpfovi Leda itd. 

Osvajaju i članovi njegove obitelji

Svjetlana Moslavac također često dobiva na nagradnim igrama. Izdvojimo Samsung Galaxy A53 koji joj je poklonila Jamnica, fritezu na vrući zrak Kotanyija, poklon bon Dr. Oetkera, poklon karticu Ožujskog, slušalice Samsung Galaxy u nagradnoj igri Alwaysa, Niveinu loptu…

A nagrade osvajaju i dvije kćeri ovog bračnog para. Provjerili smo kako su osvojile nagrade Spara, Pom-bara, NTL-a, Coca-Cole…

Igru prate brojni problemi

Nagradnu igru Bez računa se ne računa prate brojni problemi od samog početka zbog kojih su mijenjana i pravila tijekom prvog kola. Prve sumnje su krenule nakon što Porezna uprava prilikom objave dobitnika prvog kola nije objavila i broj računa.

To su napravili tek nakon velikog interesa javnosti. Ljudi su se posebno zbunili kad se ispostavilo da je pobjednik skupio navedenih 119 računa po danu. Index je stupio u kontakt s Horvatom. Tvrdi da je on samo ukazao na manjkavosti igre. 

“Radim poslove za konobare pa su mi proslijedili račune”

“Ja sam pročitao pravila nagradne igre i vrlo sam jednostavno shvatio – to je priča gdje treba pametno raditi. Vrlo sam jednostavno skupio račune jer sam ih prikupio drito od konobara. 

Tko ima najviše računa dnevno? Pa konobari. Moja prednost je ta što ja radim neke poslove vezane za konobare pa imam baze konobara zbog drugih projekata i onda sam poslao poziv u WhatsApp grupu i rekao im da mogu tamo proslijediti svoje račune i da ih razmjenjujemo”, kazao nam je. 

Ipak, ispostavilo se da to objašnjenje ne “sjeda” Poreznoj. Osim što mu je oduzeta nagrada, Porezna je najavila i kako će u suradnji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske razmotriti mogućnost pokretanja postupaka protiv sudionika koji su različitim manipulacijama pokušali ostvariti nagradu.

Prvotni pobjednik ne zna kako je Moslavac skupio račune

Podsjetimo i na izjavu Horvata koju je iznio oko tada drugoplasiranog.

“Meni su fascinantni drugi igrači koji su fizički skupljali račune. Zvao me jedan koji je skupio 2200 računa u 8. mjesecu. On je fizički išao od dućana do dućana. Ja sam pogledao te igrače, ovaj na prvom i drugom mjestu su hrpe nagrada u životu dobili i kak su oni to skupili?

Ovaj je obišao cijelu Viroviticu valjda. Je l’ u Virovitici uopće ima sto lokala? Ne znam kako je on to skupio. Tko je uvjerio lokale da mu daju svaki drugi dan račune, taj će imati prednost da pridobije i druge lokale pa skuplja račune. On će biti u prednosti”, rekao je Horvat. 

Porezna zadnji dan dopunila pravila

U pravilima natjecanja stoji kako se odvija isključivo preko mobilne aplikacije mPorezna, a pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni korisnici aplikacije. Dodatna prepreka natjecateljima je pravilo da se od istog izdavatelja računa može prijaviti najviše jedan račun dnevno. No nigdje u pravilima nije stajalo kako računi moraju biti vlasništvo jedne osobe. 

Porezna je zadnji dan prvog kola dopunila pravila. Prvo su zabranili automatizirano skupljanje i obradu te popunjavanje tih podataka programima ili aplikacijama koje zamjenjuju igrače, a zatim su uveli pravilo da pobjednik iz jednog mjeseca ne može biti pobjednik u sljedećim kolima. 

Poreznu upravu smo pitali zašto su tek nakon završetka prvog kruga dodali ova pravila te jesu li tada uvidjeli da se može manipulirati sustavom. Na naša pitanja nisu odgovorili, već su nas uputili na priopćenje za medije koje se nalazi na njihovoj službenoj stranici, a u kojem nema odgovora na naša pitanja.