Djeca zaražena norovirusom bila u istom hotelu koji se već spominjao kao izvor zaraze

Djeca zaražena norovirusom bila u istom hotelu koji se već spominjao kao izvor zaraze

U DNEVNU bolnicu Opće bolnice Varaždin jučer je primljeno 28 učenika iz Dalmacije, kojima je pozlilo i počeli su povraćati, svi su primili infuziju te je utvrđeno kako je riječ o norovirusu, a do danas ujutro su sva djeca otpuštena kući. Index je doznao da je riječ o osmašima, učenicima Osnovne škole Vodice, koji su u Zagorju bili na maturalcu.

Iz policije su nam potvrdili događaj te dodali da će istragu provesti epidemiolozi, a oni se uključiti ako bude potrebe. “Istragu je preuzeo Zavod za javno zdravstvo koji će utvrditi radi li se o trovanju, virozi ili nečem trećem”, kazali su nam kratko iz policije. Iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo su nam potvrdili da je riječ o zarazi norovirusom.

“Na pedijatrijskom odjelu OB Varaždin noćas su zaprimljena i obrađena djeca zbog probavnih smetnji. Odmah nakon zaprimanja prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom. U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobivenom molekularnom metodom dokazan je norovirus”, kazali su nam iz varaždinskog ZJZ-a.

Djeca bila u istom hotelu u kojem je bilo više grupa djece koje su u travnju i svibnju zaražene norovirusom

Indexu je potvrđeno i da su djeca na maturalcu bila smještena u hotelu Trakošćan.

Riječ je o istom hotelu u kojem su bili smješteni i učenici koji su prije pet mjeseci također zaraženi norovirusom.

Tada su zaraženi učenici iz čak pet škola. Simptomi su bili zabilježeni kod učenika jedne osnovne škole u Splitu, dvije u Solinu, Omišu i Šestanovcu. Prvi učenici su se zarazili 9. travnja tijekom boravka u hotelu. Zbog jakih simptoma nekolicina djece je hospitalizirana. Roditelji učenika omiške Osnovne škole Josipa Pupačića obratili su nam se kada su shvatili da se svaka sljedeća ekskurzija iz Hrvatskog zagorja vraća s istim simptomima. 

Roditelji i tada sumnjali na hotel

“Dijete nam je zbog zaraze norovirusom provelo čitav dan u bolnici na infuziji. Simptome je još imalo desetak djece. Moram napomenuti i da su sva djeca do putovanja bila zdrava. Kad se isto ponovilo, epidemiolozi su ipak krenuli s pretragama. Naši, a i djeca u drugim školama na ovom području su sva imala iste simptome; povraćanje, proljev, a od njih neka i temperaturu”, kazala nam je tada majka djeteta koje je bilo u bolnici.

Dodala je kako roditelji ne žele upirati prstom ni u koga, ali je kazala da od institucija traže da se pronađe mjesto zaraze i da sumnjaju upravo na hotel. Ravnatelji drugih škola potvrdili su nam u svibnju zdravstvene tegobe djece tijekom ekskurzije.

Hotel tvrdio da nije izvor zaraze

Upit smo tada poslali i hotelu Trakošćan za koji roditelji sumnjaju da je zbog neodržavanja higijenskih standarda došlo do širenja zaraze norovirusa koji se, prema epidemiolozima, jako brzo i lako širi. Odbacili su tvrdnju da je hotel razlog širenja zaraze te kazali kako je isto potvrdila epidemiološka služba. 

“S obzirom na cirkulaciju Norwalk virusa u Hrvatskoj te prema kratkoći kliničke slike, epidemiolozi pretpostavljaju da se radi o navedenom uzročniku. Jednako tako, epidemiolozi smatraju da, s obzirom na to da je u hotelu boravio veliki broj gostiju te nitko osim grupa djece nije prijavio obolijevanje, da izvorište nije hotel ni zaposlenici hotela. 

Također svi nalazi zaposlenika su negativni i uredni, kao i nalazi sveobuhvatnih ispitivanja uzetih u hotelu. U suradnji s nadležnim Zavodom, u nekoliko navrata je provedena je dezinfekcija te su pojačane preventivne mjere te se isto preventivno provodi nakon svake grupe djece koja boravi u hotelu”, glasio je odgovor hotela Trakošćan. 

Sada smo ponovno poslali upit hotelu o novim slučajevima zaraze i njihov ćemo odgovor objaviti kada pristigne., piše Index.hr