Podignuta optužnica protiv obducenta bolnice Sv. Duh, terete ga da je bespravno uzeo stan umrle žene

Podignuta optužnica protiv obducenta bolnice Sv. Duh, terete ga da je bespravno uzeo stan umrle žene


Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je kako je podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika i predložena privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. rujna 2024., podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1966. i 1981.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv pravosuđa i kazneno djelo protiv imovine, odnosno da je okrivljeni 58-godišnjak počinio kazneno djelo poticanja na davanje lažnog iskaza iz članka 305. stavka 2. u svezi stavka 1. i u svezi članka 37. Kaznenog zakona, a da je okrivljena 43-godišnjakinja počinila kazneno djelo davanja lažnog iskaza iz članka 305. stavka 2. u svezi stavka 1. KZ-a te da su oboje okrivljenika zajedno počinili kazneno djelo prijevare iz članka 236. stavka 2. u svezi stavka 1. KZ-a.

Okrivljenike se tereti da su od neutvrđenog dana u listopadu 2021. do 21. srpnja 2023., u Zagrebu, postupili zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi.

Okrivljenog 58-godišnjeg zaposlenika jedne bolnice tereti se da je prenio 43-godišnjakinji (izvanbračna partnerica) saznanje o smrti 59-godišnje pacijentice (nema nasljednike) i od nje zatražio da neistinito u ostavinskom postupku navede sudjelovanje, u svojstvu svjedoka, u usmenoj oporuci kojom je pokojnica svoju imovinu (nekretnina u Zagrebu) ostavila okrivljeniku kao nasljedniku.

Tereti ih se da su, iako oboje svjesni kako ništa od navedenog ne odgovara istini, okrivljeni 58-godišnjak u ostavinskom postupku u jednom javnobilježničkom uredu iskazao da će dostaviti podatke o svjedocima usmene oporuke, nakon čega je okrivljena 43-godišnjakinja, upozorena na posljedice davanja lažnog iskaza, navela u javnobilježničkom uredu na zapisnik kako je nesrodna s nasljednikom i neistinito iskazala poznavanje i prijateljstvo s pokojnicom te podatak o usmenoj oporuci.

Javnobilježnička prisjednica je, nemajući razloga sumnjati, proglasila takvu usmenu oporuku valjanom te potom u lipnju 2023. godine donijela rješenje o nasljeđivanju za koje je okrivljenik; svjestan da je ono ishođeno prijevarno i na temelju neistinitih navoda njega i 43-godišnjakinje; ishodio pravomoćnost i sredinom srpnja 2023. godine zemljišnoknjižnom odjelu nadležnog suda predao prijedlog za uknjižbu prava vlasništva nekretnine. Okrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je provedbom tog prijedloga za uknjižbu stekao pravo vlasništva nekretnine (vrijednost od 26.926,56 eura), odnosno okrivljenog 58-godišnjaka i okrivljenu 43-godišnjakinju se tereti da su oštetili nasljednika pokojnice za navedeni novčani iznos.

U optužnici je predloženo da nadležni sud produlji trajanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi (čl. 557.a stavak 1. točka a) u svezi članka 557.e stavka 2. i 7. Zakona o kaznenom postupku) zabranom 58-godišnjaku da otuđi ili optereti gore opisanu nekretninu, a tu je privremenu mjeru Županijski sud u Zagrebu već bio odredio u prethodnom postupku na prijedlog ovog državnog odvjetništva.

Jutarnji list piše kako je riječ o obducentu koji se prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu mora vratiti na posao u bolnicu na Sveti Duh gdje je dobio izvanredni otkaz. Po optužnici upisao se na stan žene koja je 75 dana ležala mrtva na bolničkom odjelu, a osim njega u nekretninu pokojne žene uselila se i njegova izvanbračna partnerica (43).