Plenković o Kajtaziju i šefici udruge Roma: Imao sam dojam da oni imaju sjajne odnose i komunikaciju. Moramo to ispitati

Plenković o Kajtaziju i šefici udruge Roma: Imao sam dojam da oni imaju sjajne odnose i komunikaciju. Moramo to ispitati


– Nema nikakve potrebe za sazivanje hitne sjednice Vijeća za obranu zbog obveznoga vojnog roka, rekao je premijer Andrej Plenković na pitanje hoće li prihvatiti prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića. Povodom obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine te dao izjavu za medije.

– Ovaj zlokobni kršitelj Ustava reagira na neke medijske članke za koje ne vidim utemeljenja. Ideja je da sve bude u funkciji na početku iduće godine. Cijela aktivnost oko temeljnog vojnog osposobljavanja ide svojim tijekom, nema tu nikakve potrebe za bilo kakve žurne sjednice. Ministarstvo i glavni stožer rade na prijedlogu, koordiniraju ga i s Ministarstvom unutarnjih poslova zbog segmenta civilne zaštite i drugih aktivnosti. Kad sve to bude spremno, tad ćemo taj prijedlog dostaviti da ga razmotri. Taj program ne rade neki ljudi van sustava Hrvatske vojske, nego rade hrvatski vojnici i stručnjaci, rekao je premijer Plenković, javlja HRT.

– Osoba koja je u pet godina promašila svoj mandat, kojeg je dobila od birača, s bilancom rezultata koji je ravan nuli, nikakvog doprinosa. Imali smo štetu zbog njegovih proruskih stajališta na međunarodnoj razini, rekao je.

Kad je riječ o Hrvatskoj vojsci, kaže Plenković, sve što je dobro, napravila je hrvatska vlada.

– Od prvog mandata i ministra Krstičevića, pa do danas, vratili smo u središte hrvatskog vojnika, njegova prava i plaće. Učinili smo takav napor da nam je proračun Ministarstva obrane, koji nam je bio kad sam postao premijer 550 milijuna eura, danas je milijardu i 300 milijuna eura, rekao je.

Posebno smo osjetljivi na segment najranjivijih skupina”

Plenković se osvrnuo i na najavljeni prosvjed umirovljenika.

– Sutra ćemo imati sastanak s Maticom umirovljenika, sa sindikatom, potpisat ćemo jednu deklaraciju. Mirovine prosječene su 620 eura, one su značajno povećane, devet paketa potpore dato je našim umirovljenicima u vrijeme krize. Posebno smo osjetljivi na segment najranjivijih skupina. Dali smo si ambiciju da prosječna sveukupna mirovina na kraju ovog mandata bude između 750 i 800 eura, na tome ćemo raditi. Naš partner je HSU, ta je tema itekako u našem fokusu, a ovi koji nisu izabrani u Sabor nastoje učiniti malo na svojoj vidljivosti, rekao je Plenković.

Na pitanje o slučaju Veljka Kajtazija i navodnog napada na šeficu udruge Roma Kali Sara Suzanu Krčmar, Plenković je rekao kako s njim nije dosad imao prilike razgovarati.

– Ja o tome nažalost nisam znao, vidio sam to tek u medijima. Nisam ga vidio od tada, moramo to ispitati. Dobro poznajem njega i gospođu Krčmar i moram priznati da sam u svim našim kontaktima imao dojam da oni imaju sjajne odnose i komunikaciju osobito kroz vođenje Kali Sare, tako da me to prilično iznenadilo”, rekao je Plenković.

Nakon što je Nacional u najnovijem broju pisao kako je zastupnik Roma Veljko Kajtazi karate-udarcem u trbuh fizički nasrnuo na Suzanu Krčmar, poderao joj majicu i žestoko je vrijeđao, RTL je objavio kako jedan zaposlenik s još 10-ak kolega svjedočio je napadu zastupnika Veljka Kajtazija na predsjednicu udruge Suzanu Krčmar. Uz to objavili su i dramatičnu snimku u kojoj Suzana Krčmar plače i objašnjava svjedocima zašto se za napad ne smije znati.

Da je saborski zastupnik i predstavnik romske manjine fizički je napao Suzanu Krčmar, predsjednicu Saveza Roma Kali Sara za RTL su ekskluzivno potvrdili sudionici sastanka na kojem se incident dogodio., javlja HRT.