Kolakušić ne odustaje, obratio si i Ustavnom sudu: Ne želi prepustiti mandat u Saboru bez borbe

Kolakušić ne odustaje, obratio si i Ustavnom sudu: Ne želi prepustiti mandat u Saboru bez borbe

Zlatko Hasanbegović nada se da će ponovno postati zastupnikom u Saboru. Blok za Hrvatsku polaže pravo na mjesto, a nakon što je zastupnik Dražan Dizdar iz stranke Pravo i Pravda, koji je zamijenio Mislava Kolakušića, stavio mandat u mirovanje., javlja dnevnik.hr

Kolakušić se sada, zbog svega, obratio Ustavnom sudu. Prvo mu je mandatno povjerenstvo odbilo zahtjev za povratak u sabor jer je ranije podnio ostavku. Sada se poziva na Zakon o izboru zastupnika.

“Zakon izričito kaže da mandat pripada stranci i samo stranka može odrediti zamjenika. Bila je 2021. godine situacija kada je Ruža Tomašić prepustila svoj mandat. Pavletić se obratio ustavnom sudu i sud je rekao da mandat pripada stranci i da samo stranka može odredit tko ide na to mjesto”, rekao je Kolakušić.

Iz MIP-a su nam potvrdili kako su dobili prijedlog Bloka za Hrvatsku. A ovako Hasanbegović komentira situaciju.

“Vrlo jednostavno, sukladno slovu i duhu zakona o tome će odlučiti nadležno saborsko tijelo, a u konačnici, o tome može odlučiti i sud. Očekujem samo da se primjeni slovo i duh zakona”, rekao je Hasanbegović.

Dok netko drugi želi na njegovo mjesto, Kolakušić najavljuje ustavnu tužbu.

“Naravno da ide ustavna tužba, to je jasno jer su prekršene odredbe o izborima”, poručio je.

Hasanbegović je nakon Kolakušića imao najviše preferencijalnih glasova.

“Svatko ima pravo pokušavati, zato služi pravna država, a vidjeli smo pravna država ovo nije. Hasanbegovića poznajem već nekoliko godina, sreli smo se par puta. Zadnji put smo se čuli prije pet godina”, rekao je Kolakušić.

Ponovno je predao zahtjev za povratak – traži odluku i Hrvatskog sabora.

“Oni se prave da nije potrebno donijeti odluku i sad ih poučavamo. U novom zahtjevu je Sabor dužan donijeti odluku o zahtjevu”, rekao je Kolakušić.

MIP tvrdi kako je stvar jasna.

“Prijedlog stranke Pravo i pravda da se vrati Kolakusic koji je podnio ostavku u svibnju na mandat nismo predložili Saboru“, poručio je Jankovics prije nekoliko dana, no Kolakušiću to nije dovoljan argument.

“U obrazloženju akta zahtjev je neosnovan. Vi dame i gospodo morate donijeti odluku. Stranka određuje i to nema nikakve veze s ostavkom, ostavka u političkom smislu“, rekao je Kolakušić.

O svemu se još ranije – oglasio i predsjednik sabora.

“Vidjet ćemo prvo s pravnim stručnjacima i tu će odbor za ustav dati svoj stav. Ne bih htio prejudicirati”, rekao je Goran Jandroković.