Europska unija donijela odluku o ublažavanju statusa zaštite vukova

Europska unija donijela odluku o ublažavanju statusa zaštite vukova

Odluka ima za cilj promijeniti status sivih vukova sa “strogo zaštićeni” na “zaštićeni“. Poljoprivrednici odluku pozdravljaju, no naišla je na žestoke kritike skupina za zaštitu okoliša.

Države članice Europske unije glasovale su za ublažavanje statusa zaštite sivih vukova, što bi moglo olakšati regulaciju populacije ovih predatora. Odluka, izglasana 26. rujna, ima za cilj promijeniti njihov status sa “strogo zaštićeni” u “zaštićeni“, piše DW

Poljoprivrednici diljem EU, posebice u zapadnoj Europi, već dugo traže mogućnost njihova odstrjela kao mjere za zaštitu svoje stoke od napada.

Kritičari, s druge strane, uključujući aktiviste za prava životinja, boje se da bi to moglo dovesti do povećanog lova i daljnjih izazova za očuvanje ove vrste.

Bernska konvencija

Sivi vukovi bili su praktički istrijebljeni u Europi prije jednog stoljeća te je stoga i postao “strogo zaštićena” vrsta prema Bernskoj konvenciji iz 1979. godine.

Zabrana odstrjela ili hvatanja olakšala je njihov povratak u tradicionalna staništa i spasila s ruba izumiranja. Danas se njihov broj procjenjuje na oko 20.300 jedinki u EU, što je nagli porast u odnosu na 11.193 u 2012. godini

Objavljujući planove za reviziju statusa zaštite prošle godine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je “koncentracija vučjih čopora u nekim europskim regijama postala stvarna opasnost, posebno za stoku”. 

Upravo njoj, vuk je prije dvije godine usmrtio ponija na obiteljskom imanju u Njemačkoj. 

Drago nam je vidjeti da institucije slušaju potrebe poljoprivrednika i ruralnih stanovnika unatoč brojnim pritiscima onih koji se često ne moraju nositi s posljedicama napada. Ova će odluka europskim uzgajivačima stoke pružiti više mira jer napad grabežljivaca na stoku ostaje stalni teret koji pridonosi krhkosti stočarstva u mnogim regijama“, komentirali su iz Copa Cogeca-e, Europskog udruženja poljoprivrednika i zadruga. 

Protivljenje odluci 

Skupine za zaštitu okoliša su izrazile protivljenje naglašavajući da se, iako je broj vukova porastao, njihove populacije još uvijek nisu u potpunosti oporavile.

Ovo vidimo kao prijedlog koji je politički motiviran i uopće nije utemeljen na znanosti“, rekao je novinskoj agenciji AFP Sabien Leemans, viši službenik za politiku u ekološkoj skupini WWF.

U pismu koje je potpisalo oko 300 ekoloških organizacija navodi se da ne postoje dokazi koji bi podržali tvrdnju da bi smanjenje broja ovih divljih životinja utjecalo na napade na stoku.

EU izvješće iz 2023. godine pokazuje da su vukovi odgovorni za samo 0,065% smanjenja ovaca u stadu i da u posljednjih 40 godina nije zabilježen nijedan smrtonosni napad na ljude. 

Konačna odluka se očekuje u prosincu, iako se resorni ministri država članica moraju službeno glasovati o stajalištu Unije u nadolazećim tjednima. , prenosi agroklub