Plenković s govornice UN-a: “Nećemo se umoriti u našoj potpori ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i u našem pomaganju te pozivamo sve da učine isto”

Plenković s govornice UN-a: “Nećemo se umoriti u našoj potpori ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i u našem pomaganju te pozivamo sve da učine isto”

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor pred Općom skupštinom UN-a. Pozvao je međunarodnu zajednicu na jedinstvo i suradnju. Iako je izazova puno, izrazio je uvjerenje da se oni mogu prevladati, te izgraditi budućnost za svaku zemlju i svakog čovjeka., javlja dnevnik.hr

U govoru pred Općom skupštinom UN-a, Andrej Plenković…

“Skupština će poslušati obraćanje Njegove Ekscelencije Andreja Plenkovića, premijera Republike Hrvatske”, glasila je najava. 

Sa sat vremena zakašnjenja, hrvatski premijer stao je za najpoznatiju političku govornicu na svijetu.

“Danas bismo trebali biti ujedinjeni pred globalnim izazovima bez presedana. Živimo u svijetu koji sve više gori”, rekao je Plenković, poručujući da svaka zemlja ima pravo na samoodređenje.

“Nećemo se umoriti u našoj potpori ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i u našem pomaganju te pozivamo sve da učine isto”, rekao je Andrej Plenković.

Govoreći o najnovijoj eskalaciji na Bliskom istoku, premijer je naglasio da bez obzira na povijesna neslaganja, ratovi ne donose trajna rješenja, nego smrt i nova razaranja.

“Pozivamo na trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih preostalih talaca te na uključivanje obje strane u istinske pregovore kako bi se okončala neprijateljstva i spriječila daljnja eskalacija. Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku zasjenili su humanitarnu i civilnu katastrofu koja se događa u Sudanu”, rekao je Plenković.

“Ne smijemo ostaviti Afriku za sobom. Kontinent na kojem je polovica stanovnika mlađa od 19, treba i mora biti gledan kao izvor nade za čovječanstvo, a ne kao naknadna misao. Učinkoviti multilateralizam kroz Ujedinjene narode ne smije biti samo fraza”, poručio je Plenković, pozivajući na jačanje kontrole naoružanja i razoružanje.

Naglasio je da borba protiv terorizma zahtijeva dugoročnu posvećenost i koordinaciju cijele međunarodne zajednice. No, problema ima još…

“Najveći izazov čovječanstva u 21. stoljeću su klimatske promjene, uz gubitak bioraznolikosti, smanjenje hrane i prirodnih resursa, povećanje broja suša, požara i poplava, kao i ubrzanje porasta razine mora”, poručio je Plenković i naglasio kako nema mira bez održivog razvoja kao i obrnuto.

Put kojim ćemo krenuti treba birati mudro, istaknuo je premijer, jer ono što odaberemo danas odlučuje o onome što će biti sutra.

“Samo kroz poštivanje ljudskih prava, možemo postići mirniji, ravnopravniji i održiviji svijet”, zaključio je Plenković.

A da bi se do tog svijeta došlo, smatra hrvatski premijer, treba dodatno ojačati Ujedinjene narode, reformom Opće skupštine i Vijeća sigurnosti.