Obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade: ‘Vukovar je simbol pobjede’

 Obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade: ‘Vukovar je simbol pobjede’

Obilježavanje 33. obljetnice Bitke za Vukovar započelo je jutarnjom budnicom ulicama grada poslije čega je uslijedio mimohod ratnih zastava HV-a

Prigodnim programom i podizanjem hrvatskog stijega na Vukovarskom vodotornju u Vukovaru je danas obilježena 33. obljetnice Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade. – Okupljanje prvih hrvatskih policajaca 5. kolovoza 1990. godine predstavlja začetak stvaranja Oružanih snaga Republike Hrvatske i bio je jedini legalni način naoružanja i pružanja otpora nacističkom režimu Slobodana Miloševića. Nažalost još uvijek u Srbiji vlada klika sljedbenika tog nacističkog vožda i sve vrijeme s više ili manje uspjeha pokušavaju oživiti aveti prošlosti i na teritoriju susjednih zemalja uključujući Republiku Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Kosovo – rekao je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković. Govoreći o vremenu Domovinskog rata rekao je kako su se branitelji borili za prosperitetnu i naprednu Hrvatsku, demokratsko društvo u kojem će hrvatski narod sretno živjeti.

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je razgledajući oružje i opremu HV-a kako bi rat trajao dva dana da je u to vrijeme imala opremu i naoružanje kao danas. – Kako nismo sve to imali 1991. godine smo zaustavili agresiju, a 1995. pobijedili. Pobijedili smo zahvaljujući hrabrosti i smjelosti hrvatskog naroda i branitelja – rekao je Anušić.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je da dok su branitelji Vukovara ustrojavali obranu i odlijevali napadima kako su s druge strane Dunava bacanjem cvijeća na tenkove slavili odlazak na Vukovar, na Hrvatsku. – Vukovar je simbol pobjede i herojskog otpora hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu – istaknuo je Medved. Podsjetio je i na niz realiziranih projekata u Vukovaru rekavši da je to još jedan pokazatelj da Vlada prepoznaje potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Dodao je kako se na popisu nestalih i danas nalaze imena 1792 osobe te da je to najbolnija rana iz Domovinskog rata od koje se neće odustati dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

Obilježavanje 33. obljetnice Bitke za Vukovar započelo je jutarnjom budnicom ulicama grada poslije čega je uslijedio mimohod ratnih zastava HV-a. Potom je uslijedio taktičko – tehnički zbor opreme i naoružanja HV-a, policije i vatrogasaca. Upriličen je i prelet Rafala nad Vukovarom. , piše večernji