Kako prepoznati glavicu kupusa koja je puna kemije: Trik je vrlo jednostavan

Kako prepoznati glavicu kupusa koja je puna kemije: Trik je vrlo jednostavan

Mnogi su krenuli spremati zimnicu te se planiraju kupovinu kupusa za kiseljenje. No, kako prepoznati glavicu kupusa koja nije tretirana potencijalno štetnim kemikalijama?

Kupovina povrća i voća u ovom razdoblju sa sobom nosi jedan zdravstveni rizik, a to su povećane količine nitrata, navodi krstarica.

Nitrati su kemijski spojevi koji se dodaju voću i povrću kako bi voće što brže sazrelo. Problem nastaje kada ova kemikalija prodre u namirnicu jer tada postaje opasna po zdravlje.

Kod mladog kupusa nitrati se najviše nakupljaju u korijenu i površinskim listovima, a najmanje u sredini glavice.

Zato stručnjaci apeliraju da ne jedete korijen koji mnogi rado grickaju kada “izdube” glavicu prije nego što je stave u bačvu i počnu kiseliti. Ako kuhate slatki kupus, svakako bacite vanjske listove jer vjerojatno sadrže nitrate.

Opasne količine nitrata

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, “siguran” unos nitrata je pet mg po kilogramu tjelesne težine dnevno.

Dakle, za osobu koja ima 60 kg neće biti problem ako hranom unese 300 mg nitrata, što je otprilike oko 400 g svježeg kupusa. Ako izvadite korijen i površinske listove količina nitrata po gramu kupusa se smanjuje.

Ipak, stručnjaci napominju da razloga za brigu nema, jer nije svaka glavica kupusa “ tretirana kemijom”. Jednostavno treba biti oprezan s glavicama koje su hranjene organskim i mineralnim gnojivima kako bi brže rasli i bili krupniji.

Kako odabrati najbolji kupus?

Pri odabiru kupusa morate obratiti pažnju na miris i izgled. Povrće bi trebalo mirisati baš tako – po kupusu.

Vanjski listovi povrća moraju biti netaknuti, bez oštećenja, karakterističnog oblika i boje (bijele, zelene ili ljubičaste). Vanjski listovi se ne smiju sušiti, a kod bijelih i ljubičastih sorti ti listovi trebaju “blistati”., penosi N1