Prije godinu dana policajac je ubio Mihaelu Berak. Nakon ubojstva zvao je oca i šefa

Prije godinu dana policajac je ubio Mihaelu Berak. Nakon ubojstva zvao je oca i šefa

ROŠLO je točno godinu dana od tragedije u Osijeku u kojoj je policajac Marko Smažil u svom stanu iz službenog pištolja upucao studenticu Mihaelu Berak, s kojom se prethodno kratko viđao.

Smažila se tereti da je 20. rujna 2023. oko 22 sata u Osijeku, u nakani da ubije 20-godišnju Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu te je umrla na mjestu događaja.

Index je ranije doznao da je Smažil nakon što je ubio Mihaelu tri puta pokušao stupiti u kontakt s Hitnom službom te da su sva tri poziva bila na čekanju. Potom je zvao svog oca s kojim je razgovarao oko jednu minutu, a nakon toga nazvao je šefa i postaju prometne policije. 

Suđenje, koje je započelo u srpnju, zatvoreno je za javnost nakon prijedloga Jasmine Bošnjak, zamjenice osječkog Županijskog državnog odvjetnika, uz obrazloženje da će se ispitivati detalji osobnog života žrtve.

Mihaelina majka: Izgubili smo dio srca i duše, nismo isti i ništa više nije isto

“Nismo dobro. Srce nam je slomljeno. Život nam se okrenuo. Patimo, žalimo, ne vjerujemo da se to moglo dogoditi tako dobroj osobi kao što je naša Mihaela. Izgubili smo dio svog srca i duše. Nismo isti i ništa više nije isto. Učimo živjeti bez djeteta i sestre”, rekla je ranije njezina majka Jadranka Berak Indexu.

“Zamislite, rodite dijete, othranite ga, odgojite i pomognete mu usvojiti prave vrijednosti i netko si da pravo igrati se s tuđim životom i oduzeti ga tako surovo i s namjerom. Izgubili smo dijete u 20. godini, koje je tek počelo živjeti i veseliti se životu. Bila je marljiva, pametna, vedra, komunikativna i humana i nje više nema”, dodala je.

DORH prekvalificirao slučaj, Mihaela se prijateljici žalila na Smažila

Osječka policija, čiji je službenik Smažil bio, prvotno ga je teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i dovođenje u opasnost života i imovine. Županijsko državno odvjetništvo ipak je prekvalificiralo slučaj u kazneno djelo ubojstva. Sudac istrage prihvatio je i određivanje istražnog zatvora.

Smažil je sam prijavio smrt djevojke, a Index je tada doznao da je prva dojava govorila da je riječ o samoubojstvu. Načelnik Sektora kriminalističke policije osječko-baranjske policije indirektno je to i potvrdio. Podsjetimo, rekao je da “prva dojava nije govorila o kaznenom djelu”.

Berak se u porukama prijateljici žalila da mladi policajac “radi dramu” i da je “posesivan” iako se kratko poznaju. Poruke su sugerirale da policajac i žrtva ipak nisu bili u vezi.

Photo: privatni album

Smažil priznao, ali ne za kazneno djelo iz optužnice

Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je 20. rujna 2023. oko 22 sata u svom stanu u Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke HS-9 ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrjelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, uslijed koje je Mihaela Berak umrla na mjestu zločina.

Smažil je priznao krivnju, ali ne za kazneno djelo iz optužnice, već za prouzročenje smrti iz nehaja.

Tijekom ispitivanja u policiji i Državnom odvjetništvu optuženi Smažil porekao je počinjenje kaznenog djela navodeći da nije imao namjeru ubiti Mihaelu Berak, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem.

Takvu obranu okrivljenika tužiteljstvo je ocijenilo nelogičnom, neuvjerljivom i u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima te ga je osumnjičilo i optužilo za ubojstvo.

Tužiteljstvo smatra da je prilikom ubojstva okrivljeni Smažil, unatoč tome što je bio pod utjecajem alkohola od 0.65 promila, ipak bio ubrojiv, a time i svjestan protupravnosti učinjenog te da je postupao s izravnom namjerom da usmrti žrtvu., piše Index.hr