Stručnjakinja o odluci Vatikana i navodnim ukazanjima u Međugorju: “U 2000 godina samo mali broj je priznat”

Stručnjakinja o odluci Vatikana i navodnim ukazanjima u Međugorju: “U 2000 godina samo mali broj je priznat”

Valerija Kovač je za Dnevnik Nove TV komentirala odluku Vatikana o Međugorju.

Valerija Kovač, članica Papinske međunarodne marijanske akademije, u Dnevniku Nove TV komentirala je odluku Vatikana o Međugorju.

“Odluka je važna zbog dugog čekanja od 43 godine i vrlo različitih mišljenja i natezanja. Ovo je zapravo prva službena i univerzalna odluka o Međugorju i ona je pozitivna. Ono je ocijenjeno zasad najvišom kvalifikacijom u redovnim prosuđivanjima nadnaravnih fenomena – ‘Nihil Opstat'”, objasnila je.

“Odluka je sada mjerodavna, ali je na konferenciji za medije rečeno da će se i dalje pratiti kako će se stvari razvijati dalje i kakva će biti duhovna stvarnost Međugorja. Apostolski vizitator ostat će u Međugorju i pratit će fenomen”, dodala je.

Papa Franjo već je ranije odobrio hodočašća u Međugorje i šalje poruke festivalu mladih koji se ondje održava.

“Mislim da je ovo više promjena na jednoj duhovnoj razini. Sada vjernici imaju potvrdu da su na pravom putu. Međugorje nije obvezno, ali ga vjernici mogu koristiti za duhovni život i rast. S druge strane, čini mi se da su vjernicima dani kriteriji kako prosuđivati pojave u Međugorju. Jako je zanimljivo što se detaljno analiziraju navodne Gospine poruke sa svim sadržajem. Jako se lijepo analizira koje su prihvatljive, a oko čega treba biti skeptičan. “, pojasnila je Kovač.

Osvrnula se i na navodna ukazanja.

“To je kompleksno pitanje. Dikasterij je napravio predradnju da bi došao do odluku o Međugorju. U svibnju ove godine objavljene nove norme o tome kako razlučivati navodne nadnaravne fenomene. Tu je došla velika promjena: odmičemo se od nadnaravne dimenzije, a naglasak se stavlja na duhovne i pastoralne plodove”, rekla je.

“Upravo je to primijenjeno na Međugorje. Imamo navodna ukazanja, ali se fenomen neovisno o njima proširio po cijelom svijetu. Ima mnogo ljudi koji šire međugorsku poruku i ne mora sve proizlaziti iz navodnih ukazanja”, dodala je.

“Općenito, što se tiče dokazivanja nadnaravnih fenomena – to je jako teško. Tu je puno stručnjaka, proces traje dugo, ispitivanja traju desetljećima. To stvara vakuum za vjernike jer oni nisu sigurni kako se odnositi prema tome. Crkva je uistinu rigorozna prema tom pitanju. Tijekom 2000 godina, samo mali broj je priznat“, zaključila je., prenosi dnevnik.hr