Liječnica otkriva koje piće nikada ne bi dala svom djetetu

Liječnica otkriva koje piće nikada ne bi dala svom djetetu

Pravilna prehrana djeteta može roditeljima predstavljati veliki izazov. Broji proizvodi za kojima ponekad posežemo nisu nutritivno bogati i sadrže velike količine šećera i drugih aditiva koji mogu biti štetni za razvoj djece.

Teško je postići balans u prehrani i zato roditelji moraju biti posebno oprezni s namirnicama koje se su privlačne njihovoj djeci.

Dijetetičarka i liječnica Emma Shafqat kaže kako je većina proizvoda ipak prihvatljiva za djecu, ako se koriste umjereno, ali postoji jedan proizvod koji nikada ne bi dala svom djetetu, prenosi Nova.rs. Kaže kako ima prilično opušten stav prema brzoj i nezdravoj hrani, ali je odlučna u tome da se pridržavaju pravila 80:20, odnosno, 20-ak posto proizvoda koje njezine kćeri konzumiraju nisu nutritivno bogati. To uključuje čokoladu, slatkiše, pizzu, prerađeno meso i gazirana pića.

Ali, ono što je zabranjeno u njihovom domu su pića koja sadrže mrvljeni led i najčešće su pjenaste strukture. Ona objašnjava kako ova pića mogu izazvati mučnine i hipoglikemiju.

“Generalno, slijedim pravilo 80:20 odnosno 80 posto vremena moja djeca jedu uravnotežene i hranjive namirnice, a ostalih 20 posto dopuštam manje nutritivno bogatu hranu. Međutim, ne bih im dopustila da piju pića koja sadrže aditiv glicerol (E422). Konzumacija ovog aditiva može dovesti do nuspojava kao što su glavobolje, mučnina, a u rijetkim slučajevima i ozbiljniji simptomi poput šoka i hipoglikemije“, objasnila je.

Prema stručnjacima za standarde hrane, djeci mlađoj od četiri godine ne bi se smjelo davati takozvana slushy pića jer postoji zabrinutost zbog rizika od trovanja glicerolom, tekućinom koja sprečava zamrzavanje pića i održava njegova svojstva.

„Iako su simptomi trovanja glicerolom obično blagi, važno je da su roditelji svjesni rizika, osobito u slučaju prekomjerne konzumacije. Vjerojatno ne postoji dovoljno prijava intoksikacije glicerolom jer roditelji mogu mučninu i glavobolju pripisati drugim faktorima“, navedeno je.

Slushy ledena pića mogu sadržavati glicerol kao zamjenu za šećer. Smjernice FSA-a traže od poduzeća da dodaju glicerol u minimalnoj količini koja je tehnički neophodna za postizanje pjenaste teksture po kojoj su ova pića prepoznatljiva., prenosi N1.