Kolakušić: HDZ mi je ukrao mandat u saboru

Kolakušić: HDZ mi je ukrao mandat u saboru

Mislav Kolakušić održao je konferenciju za novinare u Saboru, žaleći se na odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva, tvrdeći da mu je HDZ ukrao saborski mandat.

Kolakušić je podsjetio da je, poput drugih europarlamentaraca, zatražio mirovanje mandata kako bi zadržao mjesto u Europskom parlamentu, no njemu to nije odobreno.

“HDZ mi je putem Mandatno-imunitetnog povjerenstva ukrao saborski mandat. Ja sam podnio kao i Andrej PlenkovićBiljana BorzanTonino PiculaRuža Tomašić, podnio prijedlog za mirovanje saborskog mandata, jer sam bio zastupnik u Europskom parlamentu. Njima je Sabor odobrio. I oni su imali saborski mandat, dok su u Europskom parlamentu”, dodao je, prenosi HRT.

“I 2015. su mi ukrali mandat Državnog sudbenog vijeća”

Kazao je kako je 2015. također izgubio mandat Državnog sudbenog vijeća, unatoč izmjenama Ustava, iako je njegova tužba Ustavnom sudu bila odbačena s “smiješnim argumentima.”

“Radi se o pravu stranke”

Kolakušić je istaknuo da se ne radi o njegovom osobnom mandatu već o pravu stranke. Naglasio je da mandat uvijek mora ostati stranci i da nitko osim stranke ne može odrediti zamjenika saborskog zastupnika.

Podsjetio je na slučaj Ivice Račana kada SDP nije odredio zamjenika, zbog čega je mandat ostao prazan, te dodao da nitko osim stranke ne može “dati mandat drugome.”, piše N1