Kolakušić bjesni i optužuje HDZ da su mu ukrali mandat u Saboru. Upućeni kažu da stvari ovako stoje

Kolakušić bjesni i optužuje HDZ da su mu ukrali mandat u Saboru. Upućeni kažu da stvari ovako stoje

– Ispada da su Plenković i ekipa nezakonito uzeli milijun i pol eura, optužuje Kolakušić

Mislav Kolakušić, Pravo i pravda, u travnju je na parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Saboru u trenutku kad su mu “curila” zadnja tri mjeseca mandata u Europskom parlamentu. Između četiri godine novog saborskog mandata u Hrvatskom saboru i tri mjeseca u EU parlamentu pri kraju rada, Kolakušić je izabrao ostanak u Bruxellesu i Strasbourgu, nadajući se da će tamo i ostati u sljedećem mandatu.

Kolakušić se morao oprostiti s mandatom u Hrvatskoj budući da Zakon o izboru članova u Europski parlament ne trpi dvostruke uloge. Konkretno, definira da je mandat u EU parlamentu nespojiv s dužnošću zastupnika u Hrvatskom saboru. Da je bilo obratno, prestala bi mu funkcija u Saboru danom početka mandata u Bruxellesu.

Sada je Kolakušić izveo preokret: na konferenciji za novinare poručio je da mu je HDZ putem Mandatno-imunitetnog povjerenstva ukrao mandat jer mu nisu dozvolili da mandat zamrzne i prijeti da će po pravdu ići na Ustavni sud. Poziva se na odluke MIP-a iz 2013. godine, kada su Andreju PlenkovićuBiljani BorzanToninu Piculi i Ruži Tomašić dozvolili zamrzavanje mandata – oni su bili izabrani u Hrvatski sabor, a 2013. su osvojili jednogodišnji mandat u EU parlamentu. Kolakušić je naglasio da su i Nikoli Vuljaniću nakon isteka mandata u EU parlamentu odobrili zahtjev za odmrzavanje mandata i povratak u Sabor.

“Ispada da su Plenković i ekipa nezakonito bili u EU parlamentu jer, prema tumačenju koje meni dao MIP, njima je odmah morao prestati mandat u EU parlamentu, što znači da su nezakonito uzeli milijun i pol eura”, proziva Kolakušić.

Neslužbeno se u Saboru može čuti da su te dvije odluke MIP-a neusporedive, jer se 2013. radilo o prijelaznom razdoblju od ulaska Hrvatske u EU do konstituiranja novog saziva Europskog parlamenta.

“Kolakušić je pobrkao lončiće”, uvjeren je Viktor Gotovac koji tumači zašto je 2013. zamrzavanje mandata faktički bilo moguće: “Ti su zastupnici osvojili mandat na izborima 2011. i bili su saborski zastupnici do trenutka kad su svoj status odlučili zamrznuti, nisu ga više konzumirali nego su otišli u Bruxelles na kratko razdoblje. Činjenično, da bi Kolakušić mogao staviti svoj mandat u mirovanje on bi barem formalno na jednu sekundu morao prisegnuti za zastupnika, a u toj jednoj virtualnoj jedinici vremena, dok bi bio saborski zastupnik, diskreditirao bi se kao europarlamentac što bi dovelo do prestanka mandata u EP, jer su te dvije funkcije nespojive.”

Ruža Tomašić kaže da je to s njima bilo moguće zato što su već bili saborski zastupnici koji su otišli u EU samo na godinu dana: “EU je to dopustila, sjećam se da je Josip Leko išao s nama u EU parlament”.

Kolakušićeva zamjena Dražan Dizdar jučer je iz osobnih razloga podnio zahtjev za zamrzavanje mandata, čime je stranka ostala bez zastupnika u Saboru. MIP će o popodnevnim satima raspravljati o tom slučaju, potvrdio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics., javlja jutarnji