Bivši šef iz Policijske uprave zagrebačke Željko Dolački pušten je na uvjetnu slobodu.

Bivši šef iz Policijske uprave zagrebačke Željko Dolački pušten je na uvjetnu slobodu.

Informaciju o izlasku Dolačkog iz zatvora za N1 je potvrdio njegov odvjetnik Veljko Miljević. Dolačkom je, prema Miljevićevim riječima, preostalo nešto manje od tri mjeseca do odsluženja punih šest godina zatvora na koliko je osuđen zbog krađe zlata i novca iz policijskog sefa.

Krađa koju je Dolački cijelo vrijeme negirao dogodila se u travnju 2016. godine. Visokopozicionirani policjski šef tada je lažirajući provalu opljačkao sef u sjedištu zagrebačke policije.

Zbog toga je pravomoćno proglašen krivim za zloporabu položaja i ovlasti i osuđen na šest godina zatvora. Šteta koju je počinio procijenjena je na ondašnjih 3,3 milijuna kuna. Taj iznos Dolački mora vratiti državi. Pitali smo državno odvjetništvo je li pokrenut postupak naplate tog iznosa, no odgovor još nismo dobili.

Odslužio skoro cijelu kaznu

Iako je u više navrata tražio uvjetni otpust, na koji svaki osuđenik ima pravo nakon izdržane dvije trećine kazne Dolački je na slobodu pušten tek sada. Dobio je i elektronsku narukvicu kojom bi se trebalo nadzirati njegovo kretanje idućih tri mjeseca.

Proces protiv Dolačkog bio je pun preokreta i to od samog početka kada je upravo on prijavljen za krađu. Naime, godinama prije toga slovio je kao uspješan policijski inspektor, a njegovo uhićenje povuklo je i seriju smjena u vrhu policije. S dužnosti je odstupio i sam tadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić.

“Ono što je napravio Dolački imalo je utjecaj i na povjerenje građana u policiju, a on je izrazio nekritičan stav prema kaznenom djelu”, sukus je obrazloženje uz koje je Dolačkom do sada odbijan uvjetni otpust.