Tri stvari koje svako dijete treba kako bi odrastalo sretno, prema terapeutkinji

Tri stvari koje svako dijete treba kako bi odrastalo sretno, prema terapeutkinji

VEĆINA roditelja želi najbolje za svoju djecu i spremni su učiniti sve da im to omoguće. No, znati kako pomoći djeci da se osjećaju voljeno, na način koji će im pružiti doživotno samopouzdanje, nije uvijek lako. Srećom, terapeutkinja Eli Harwood otkrila je tri načina kako pomoći djeci da se osjećaju prihvaćeno.

Evo što je istaknula u nedavnom TikTok videu.

1. Moraju znati da su njihove emocije u redu

Prvi korak je osigurati da se djeca osjećaju voljeno i prihvaćeno bez obzira na njihova emocionalna stanja. Normalno je da i djeca imaju loše dane. Dakle, u takvim situacijama najvažnije je kako roditelji reagiraju. Često, kad su djeca loše raspoložena, reagiraju negativno. Međutim, kakvu poruku šaljemo kad ih ignoriramo u njihovom trenutku potrebe? Poručujemo im da su njihove emocije previše za nas.

Koju bismo poruku trebali slati umjesto toga? “Naša djeca trebaju znati da se ne trebaju truditi kako bi bila povezana s nama”, kaže terapeutkinja.

2. Moraju znati da nam je njihova prisutnost ugodna

“Srž osjećaja pripadnosti jest osjećaj da ste željeni u prostoriji”, ističe Harwood.

Roditelji danas imaju puno obaveza. Stoga se može činiti nemogućim pronaći vrijeme za djecu, pogotovo ako jedva imaju vremena za sebe.

Iako je to razumljivo, trebaju odvojiti vrijeme za svoju djecu i uzeti dvadesetak minuta da se povežu s njima. Ta povezanost osvjetljava njihov svijet i daje im do znanja da roditelji uživaju u njihovoj prisutnosti.

3. Moraju osjećati da smo ponosni na njih

Djeca uvijek traže potvrdu roditelja, što je potvrđeno i u studijama. Žele znati da su roditelji ponosni na njih i da ih cijene.

Harwood objašnjava: “Trebate biti ponosni na njih ne zbog onoga što čine, već zbog onoga što jesu.” 
Djeca trebaju znati da su roditelji ponosni na njih bez obzira na to što postignu ili ne postignu u životu.

“Naša djeca mogu osjetiti da su željena, prihvaćena i da smo ponosni na njih”, tvrdi terapeutkinja. Isto tako, mogu osjetiti kada nisu prihvaćena ili željena.

Dakle, ako ih želite zaštititi od odbacivanja i pomoći im da se okruže ljudima koji ih vole, obožavaju i cijene jednako – počnite s malim stvarima. Neka znaju koliko su voljena i cijenjena. Neka znaju da je njihova prisutnost više nego dobrodošla i da ste ponosni na njih, bez obzira na njihov uspjeh., piše Index.hr