Dubravka Šuica postaje povjerenica Europske komisije za Mediteran

Dubravka Šuica postaje povjerenica Europske komisije za Mediteran

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, danas je predstavila kadrovsku križaljku svoje nove Komisije.

U novoj Europskoj komisiji Dubravka Šuica predložena je da, kao europska povjerenica iz Hvratske, upravlja portfeljom koji nosi naziv Mediteran, obznanila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u Strasbourgu, gdje je vodstvu Europskog parlamenta i novinarima predstavila kadrovsku križaljku svoje nove Komisije.

“Dubravka Šuica bit će povjerenica za Mediteran. Bit će odgovorna za za šire južno susjedstvo i surađivat će s Kajom Kallas i mnogim drugim povjerenicima za razvoj naših zajedničkih interesa u regiji. Bit će također odgovorna za demografiju”, rekla je von der Leyen.

Šuica se kratko oglasila na X-u, navodeći da je oduševljena što je nominirana za povjerenicu za Mediteran.

Andrius Kubilius, iz Litve, izbor je Ursule von der Leyen za novog povjerenika za obranu i svemir. Wopke Hoekstra izabran je za povjerenika za klimu, neto nulti rast i čisti rast. Jessika Roswall, iz Švedske, izabrana je za povjerenicu usmjerenu na okoliš, otpornost na vodu i konkurentno kružno gospodarstvo.

Irac Michael McGrath imenovan je za povjerenika za demokraciju, pravdu i vladavinu prava. Dan Jørgensen iz Danske nominiran je za novog povjerenika za energetiku i stanovanje. Valdis Dombrovskis iz Latvije nominiran je za povjerenika za gospodarstvo i produktivnost. Magnus Brunner, iz Austrije, nominiran je za ulogu unutarnjih poslova i migracija.

Von der Leyen je na konferenciji rekla da je uspjela povećati broj žena u postavi u usporedbi s izvornim prijedlozima država članica, ističući da je odlučila nominirati žene za četiri od šest uloga izvršnih potpredsjednica, piše Guardian., prenosi N1

POGLEDAJTE I NAŠ NAJNOVIJI PODCAST !