Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije…

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije…

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije obilježavamo 16. rujna, u znak sjećanja na ovaj dan 1991. godine kada je brodska vojarna stavljena pod nadzor hrvatske vojske. Branitelji s područja Brodsko-posavske županije tijekom Domovinskog rata sudjelovali su u vojnim operacijama na ratištima diljem Republike Hrvatske, pri čemu je živote izgubilo 768 hrvatskih branitelja.

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, nakon svečanosti polaganja vijenaca nastavljan je dodjelom povelja zahvalnosti koje pop privi puta ove godine Brodsko-posavska županija, na temelju Odluke Županijske skupštine dodjeljuje najistaknutijim pojedincima u obrani RH.

Okupljene su pozdravili, zahvalili braniteljima na njihovom doprinosu u obrani Domovine te čestitali njihov dan, ministar Tomo Medved, župan Danijel Marušić i Saborski zastupnik Pero Ćosić.

Ministar je u ovoj prigodi rekao: “Moramo čuvati od zaborava sve ono što se događalo 1991. godine u ovoj županiji, bitke na Savi u obrani od velikosrpske agresije, s druge strane zaposjedanje brodske vojarne, i preuzimanje naoružanja koje je raspoređivano od Vukovara do svih drugih ratišta diljem Republike Hrvatske. Nažalost, 678 hrvatskih branitelja izgubilo je svoje živote za slobodu koju danas imamo.” Zahvalio je svim udrugama na partnerstvu s pozivom da ga očuvamo i u budućnosti na dobrobit naših hrvatskih branitelja.

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić naglasio je kako smo prije 8 godina izdvojili ovaj dan za obilježavanje Dana Hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, uz datum kada su hrvatski branitelji preuzeli kontrolu nad brodskom vojarnom. Kako bi se dodatno zahvalili hrvatskim braniteljima za posebne zasluge u Domovinskom ratu, dodao je Ćosić, Brodsko-posavska županija će od ove godine dodjeljivati Povelje zahvalnosti što će postati tradicija.

Što se tiče Veteranskog centra, Ćosić je kazao kako i Ministarstvo i Županija aktivno rade na njegovoj uspostavi, sredstva su osigurana i onda se kreće u fazu projektiranja.

Župan Marušić svim braniteljima čestitao je braniteljima današnji dan podsjećajući kako je to dan svih nas jer bez njihovih plemenitih djela, koja su nadmašila i velike vojne sile ne bi bilo niti nas. Podsjetio je na važnost VRA “Bljesak” kojom je Brodsko-posavska županija postala teritorijalno cjelovita nakon koje smo mogli krenuti u revitalizaciju. Izrazio je i žalost zbog činjenice kako je 678 izgubilo svoje živote, kao i mnoge civilne žrtve i to nas obvezuje da nikada prošlost ne predamo zaboravu kako se strahote nikada ne bi ponovile.

Ove godine Povelje su dodijeljene brigadiru Željku Žgeli, pukovnik u Duji Stojeviću, pukovniku Marinu Vlaoviću, bojniku prim.dr. Borisu Hrečkovskom, bojniku Miri Mandiću, bojniku Boži Kelavi, poručniku Iliji Vrčljiću, PU službeniku Andriji Živkoviću, pukovniku Ivi Đogašu te pukovniku Mariu Sosniku.