“Milanovića pitajte koga lovi, a Plenković će odlučiti kakav će nam biti dijalog”

“Milanovića pitajte koga lovi, a Plenković će odlučiti kakav će nam biti dijalog”

I Ivana Kekin želi biti predsjednica države. Jedina je iz Možemo! koja je htjela u utrku. Sabini Tandari Knezović rekla je da ona zastupa interese zelene ljevice. “Dečki se malo svađaju o tome tko se vozi helikopterom, a treba se razgovarati o tome kako se građani voze Jadrolinijom”, napomenula je.

Ivana Kekin službeno je odabrana za kandidatkinju stranke Možemo! na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, koji bi se trebali održati u prosincu. 

S njom je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović. Kekin se u utorak zapitala kakvu bi državu trebali imati. Evo što kaže o tome. 

“Ustav kaže da bi Hrvatska trebala biti socijalna država jednakih građana, u kojoj njezine institucije rade u njezinu interesu, za opće dobro. Ja bih rekla da mi već neko vrijeme imamo krizu upravljanja našim institucijama koje ne rade i ne upravljaju dobro našim zajedničkim resursima, javnim dobrom i javnim uslugama. Mislim da je vrijeme da se o tome glasnije progovori.” 

Na pitanje je li sigurna da ne želi možda premijersku funkciju, odgovara: “Dosadašnji obnašatelji te funkcije i predsjednici i predsjednica su suviše usko govorili i bavili se onim temama u kojima imaju konkretnu moć, ali institucija predsjednika je tu da čuva Ustav u njegovoj cjelini, a ne samo neke njegove segmente.

Ta institucija ima vidljivost, ima snagu i ona ima alate. Predsjednica može sazivati Vladu, može sazivati Sabor, može davati zakone na propitivanje ustavnosti, što se prerijetko koristilo. Ta funkcija ima obvezu da diže na najvišu političku razinu one teme koje su građanima zaista važne”, ističe. 

Na ljevici je gužva, a i ona i Milanović love glasače na ljevici. Kekin o tome kaže: “Koga lovi predsjednik Milanović, to trebate pitati njega, ja sam kandidatkinja zelene ljevice i upravo te vrijednosti – zajednički resursi, pitanje socijalne države, pitanje jednakosti naših građana, progovaranje o tome da nam se čerupa ono što je naše – to su temeljne vrijednosti”, kaže. 

Kekin o ovlastima predsjednika kaže: “Naravno da su direktne ovlasti predsjednika važne, a to su pitanja obrane, vanjske politike i sigurnosnih službi. No jesmo li posljednjih dana slušali da se govori o tim stvarima ili smo slušali da se dečki malo svađaju oko toga tko se više vozio helikopterom? Ja mislim da više ne trebamo razgovarati tko se više vozio u helikopteru već da moramo govoriti o onome što je građanima bitno. Građanima je bitno kako se oni voze Jadrolinijom”, kaže. 

Na pitanje kako će surađivati s premijerom, odgovara: “Najvažnije je biti transparentan i utemeljen u činjenicama, što ja uglavnom jesam. Ono što sada kažem, takvu ću politiku kao predsjednica i provoditi. Plenković će odlučiti kakav će biti naš dijalog”, napominje. 

Evo što misli o predsjedniku i o tome radi li on svoj posao dobro. “Da mislim da on dobro radi svoj posao, onda se ne bih kandidirala za predsjednicu”, ističe. 

Danas sam tek istaknula svoju kandidaturu i mislim da je važnije da ja kažem što ću ja raditi, odgovara Kekin na pitanje što misli da predsjednik ne radi dobro. 

Kekin kaže da će razgovarati s građanima. Znači li to da će ih pozivati na kavu na Pantovčak? 

“Predsjednica treba ići i tamo gdje je zovu i tamo gdje je potrebna, a gdje je ne zovu i govoriti o važnim temama. Naprimjer, institucije su često bile nezainteresirane da obrane ono što je zajedničko dobro. Ovo ljeto gledali smo dramu na Uni. Da nije bilo građana koji su se organizirali, institucije bi propustile zaštititi ono što je zajedničko dobro.

Predsjednica takve stvari mora prepoznati i mora pružiti takvim građanima potporu.” 

Svejedno joj je tko ide u drugi krug i misli da svima može parirati. 

Na pitanje hoće li joj Tomislav Tomašević i politika grada odmoći ili pomoći, kaže: “Njihova politika dat će mi vjetar u leđa. Radi se o ljudima koji upravo pokazuju da se može s hrabrošću, odlučnošću, integritetom i poštenjem mijenjati stvari koje se nisu mijenjale 20 godina. Mi smo ispunili jako velik dio programa i nastavljamo ga ispunjavati unatoč nizu prepreka. Mi trenutačno imamo višak mjesta u vrtiću, a znate koja je situacija bila kada smo došli u grad.” 

Namjerava detaljno predstaviti program jer su, kaže, ispred nas četiri mjeseca do izbora. Veseli se sučeljavanjima s protukandidatima. 

Sandra Benčić rekla je da Kekin dobro kuha. Na pitanje ako ne uspije na predsjedničkim izborima hoće li se prijaviti na Masterchef, odgovara: “Uopće ne razmišljam o tome da u ovome ne uspijem.”