Nadbiskup Kutleša u Mariji Bistrici: „Bog nas treba da preko nas pokaže da mu je do ovoga svijeta stalo“

Nadbiskup Kutleša u Mariji Bistrici: „Bog nas treba da preko nas pokaže da mu je do ovoga svijeta stalo“

Središnje misno slavlje 301. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša predvodio je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju 8. rujna, u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici.

Pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te brojni svećenici koji su u Svetište hodočastili u zajedništvu sa svojim vjernicima koncelebrirali su na misnom slavlju.

Pomoćni biskup Mijo Gorski pozdravio je na početku misnoga slavlja okupljene hodočasnike pritom istaknuvši kako je u središtu hodočašća Isus Krist i naglasio „da smo Isusovu i Marijinu prisutnost posebno osjećali u prošlim vremenima“. „Crkva se okupljala oko uskrslog Krista i zagovornice Marije“, dodao je biskup Gorski i podsjetio na 40. obljetnicu Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici, kao i na 30 godina od prvog pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. našoj Domovini. „Bila je to najveća misa u cijeloj hrvatskoj povijesti sa snažnim porukama ohrabrenja. Mnogi mladi rođeni u ovom stoljeću nisu bili sudionici ovih velikih vjerskih događaja“, kazao je biskup i poručio kako na poseban način govorimo o veličanstvenim djelima koje je Bog po Marijinu zagovoru učinio za nas.

Uvodeći u euharistijsko slavlje nadbiskup Kutleša rekao je hodočasnicima da je napor koji su uložili hodočasteći k Majci Božjoj znak potrebe da svoje živote, sve ono što je dragocjeno i do čega nam je stalo povjerite Njoj. “Ona je najbliža srcu  svoga božanskog Sina, a istovremeno je bliska našim srcima. Naša nas majka poziva da budemo hrabri pokazivati svoju vjeru, svjedočiti i pokazivati što znači biti pravi katolik.“

homiliji nadbiskup Kutleša prisjetio se blaženog Alojzija Stepinca, njegovih pohoda ovom svetištu i njegove sinovske odanosti prema Blaženoj Djevici Mariji. “Imao je želju da njegovi nasljednici rado hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj, što i činimo s jednakom odanošću. Sjetimo se i svetoga Ivana Pavla II., koji je svojim dolaskom u našu nadbiskupiju prije 30 godina okupio mnoštvo vjernika. Bio je poznat kao „marijanski papa“ i pokazao je kako je s Marijom lakše doći do svetosti.”

Nadasve, rekao je propovjednik da “zaštita za koju je svakodnevno molimo ovdje je opipljiva, a sve čemu se nadamo i što želimo postići biva nam jasnije i dostupnije u zajedništvu s njom“, rekao je. Osvrćući se na ovogodišnje geslo hodočašća „Budi s nama svaki čas!“ nadbiskup Kutleša kazao je kako je Marija posrednica milosti i zagovornica u svim našim „časovima“.

Podsjetio je i na obljetnice koje se obilježavaju na ovom hodočašću: 90 godina od prvog hodočašća zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca iz Čučerja u Mariju Bistricu 1934. godine. Zatim, 40. obljetnicu od veličanstvenog događaja 1984. godine, Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici, kao krune obilježavanja 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. „Sjetimo se i svetoga Ivana Pavla II., koji je svojim dolaskom u našu nadbiskupiju prije 30 godina okupio mnoštvo vjernika. Bio je poznat kao ‘marijanski papa’ i pokazao je kako je s Marijom lakše doći do svetosti“, istaknuo je.

Tumačeći evanđeoski ulomak nadbiskup je istaknuo da je “fizičko ozdravljenje gluhog mucavca slika je onoga što Isus može učiniti i čini na našem duhovnom području. Osposobljava naša osjetila za duhovne stvarnosti, rađa nas u Duhu i uranja u život vjere. Zbog toga i kod sakramenta krštenja, svećenik izgovara riječ: „Effata! Otvori se!

„Isusovo je srce puno ljubavi i suosjećanja za nemoćne ljude, za one koji su na bilo koji način pogođeni bolešću, nedostacima ili slabostima. Kao da su mamac za Gospodinovo srce. Znajte, dragi vjernici, da je dom u kojemu s ljubavlju brinemo o svojim starijim, nemoćnim i bolesnim članovima pod posebnom Božjom zaštitom. Takvi članovi naših obitelji privlače Božju milost na naše domove. Budimo svjesni toga i znajmo privući srce Gospodina, koji preko bolesnog člana može ozdraviti cijelu obitelj“, poručio je okupljenim vjernicima zagrebački nadbiskup.

Nadbiskup Kutleša istaknuo je i kako „Isus uzima čovjeka nasamo od mnoštva i obraća mu se osobno, utiskuje prste u njegove uši i dotiče se njegova jezika, pogled usmjerava u nebo i uzdahne. To su geste koje uspostavljaju odnos, više od samih riječi govore koliko je Isusu stalo do čovjeka. Žele prenijeti ono što je za čovjeka u potrebi važno. Zahvaljujmo Gospodinu na njegovu dodiru! On je napustio Nebo, došao na ovaj svijet, živio među nama, umro na križu za naše spasenje i na svakom euharistijskom slavlju omogućuje nam da se u najvećoj mjeri sjedinimo s njim blagujući njegovo tijelo! To je i nama snažna poruka: ako želimo ljude privesti k Bogu, moramo ići tamo gdje su oni, dodirnuti ih u njihovoj stvarnosti. Papa Franjo ustrajno nam doziva u svijest tu Isusovu praksu i želju.“

„Što bliže živimo u Božjem srcu, to više možemo osjetiti bol naših bližnjih! Tajna suosjećanja je život u bliskom zajedništvu s nebeskim Ocem! Što je bliže naše zajedništvo s njim, to je učinkovitije naše služenje svijetu oko nas!“, pojasnio je.

Nadbiskup je pozvao vjernike da probude u sebi povjerenje „Isusov čin ozdravljenja gluhog mucavca znak je mesijanskih vremena, baš kao i svadbeni stol iz događaja u Kani te kao svaki euharistijski stol oko kojeg se okupljamo.

Nadalje, nadbiskup je podsjetio i da je na “ovom mjestu prije točno 40 godina održan je i Nacionalni euharistijski kongres kada smo se s ponosom spominjali 13 stoljeća kršćanstva u našem narodu. Isus je, dragi vjernici, dobro vino i punina života. On je sam Život! Nastavimo biti zahvalni za dar koji primamo. Isusove intervencije u naše živote nisu ograničene našim mjerilima. Kad ozdravlja, ozdravlja i dušu i tijelo; kad hrani, hrani i dušu i tijelo; kad prosvjetljuje čini to jasnoćom koja cjelovito zahvaća ljudsku osobu. Blažena Djevica Marija znala je da nitko nije kao Bog. Stoga nam i danas, na ovoj euharistijskoj gozbi, poručuje da s pouzdanjem činimo ono što nam kaže. Ona je bila prva koja je to učinila. Na njoj je prvoj Gospodin pokazao svoju božansku snagu..“

Molitvu Majci Božjoj Bistričkoj nadbiskup je u zajedništvu s okupljenim svećenicima i vjernicima izmolio prigodom hodočašća vjernika grada Zagreba k Majci Božjoj Bistričkoj te je na kraju zahvalu izrekao biskup Gorski pritom zahvalivši svim vjernicima koji su sudjelovali u hodočašću i izvršavanju zavjeta, a na poseban način i svima koji su pomogli u organizaciji ovoga hodočašća.

Liturgijsko pjevanje na misnom slavlju predvodio je zbor „Tomislav Talan“ iz Župe sv. Antuna Padovanskoga sa zagrebačkog Svetog Duha, pod vodstvom Gorana Jerkovića i uz orguljašku pratnju Milana Hibšera.

Uz izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije