Meteorolog tvrdi da dolazi polarni vrtlog, najavio oluju i za Hrvatsku: ‘Arktički zrak ide kroz bečka vrata‘

Meteorolog tvrdi da dolazi polarni vrtlog, najavio oluju i za Hrvatsku: ‘Arktički zrak ide kroz bečka vrata‘

Od ponedjeljka poslijepodne ciklona će donijeti oblake, kišu i postepeni pad temperature, uvodeći nas lagano u jesensko vrijeme

Nevrijeme koje je u četvrtak zahvatilo sjeverni Jadran u noći na petak proširilo se na veći dio Dalmacije. Tako je grmljavinsko nevrijeme zabilježeno na širem splitskom području, gdje su olujni udari vjetra dosezali gotovo 80 km/h. U Kaštel Lukšiću jedno stablo odlomilo se pod udarima vjetra, a do 3 u noći najviše kiše dobio je Rivanj u zadarskom arhipelagu, čak 108 litara po metru kvadratnom, što je više od mjesečnog oborinskog prosjeka, objavila je Dalmacija Danas.

Velike količine oborina koje su pale u kratko vrijeme izazvale su mjestimične bujice. Uz vjetar i oborine, fronta je ponegdje, kao na šibenskom području, donijela i nešto tuče, no posvuda je osjetno osvježilo. Vrijeme će se tijekom vikenda stabilizirati, no nova još jača promjena vremena očekuje nas u ponedjeljak – bit će to uvod u pravi jesenski tjedan.

Srpski meteorolog Ivan Ristić kaže kako u regiju stiže nova ciklona, ali i polarni vrtlog. On je ranije već najavio da će u Italiji i Hrvatskoj, tj. od Slovenije do Crne Gore, padaline i olujni vjetar biti jaki, ali Srbiju će zaobići.

– U ponedjeljak dolazi ciklona i donosi nam solidnu kišu. Temperature će biti primjerene za ovo doba godine, od 23 do 27 stupnjeva. Zatim dolazi polarni vrtlog. Arktički zrak kroz bečka vrata polako dolazi k nama. U subotu nas očekuju povremeni pljuskovi, a od ponedjeljka poslijepodne ciklona će donijeti oblake, kišu i postepeni pad temperature, uvodeći nas lagano u jesensko vrijeme – rekao je Ristić, a prenosi Blic.

Dodaje i da ćemo sredinu rujna dočekati s nevjerojatnim maksimalnim temperaturama od oko 20 stupnjeva.

– Polarni vrtlog otpuhat će vreli afrički zrak koji je zaglavio na Balkanu i koji nas već 90 dana pritišće sparinom i vrućinom. Treba pripremiti jesensku garderobu i nositi kišobran – kaže Ristić.

Poslije 15. rujna očekuje se češći utjecaj ciklone, koja će donijeti obilne padaline na obali Jadranskog mora, u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini – dodao je.

Tijekom rujna bit će ukupno oko 20 ljetnih dana u nižim predjelima s temperaturom iznad 25 stupnjeva. Prosječne vrijednosti maksimalne temperature biće od 25 do 27 stupnjeva, što je odstupanje od +2 stupnja.

– Konačno završavaju ekstremne vrućine. Kraj sušnog razdoblja označit će nova ciklona. Očekujemo povratak vode na izvore i bunare, što će olakšati situaciju u mjestima koja su pogođena sušom – kaže za Blic Ivan Ristić., sve prenosi jutarnji