Vozaču koji je bmw-om pijan usmrtio dijete (12) sedam godina zatvora

Vozaču koji je bmw-om pijan usmrtio dijete (12) sedam godina zatvora

Safet Zeko (46) pravomoćno je osuđen na sedam godina bezuvjetnog zatvora zbog strašne prometne nesereće u Međimurju u kojoj je poginulo 12-godišnje dijete.

Osim toga, dobio je i 11-godišnju zabranu upravljanja motornim vozilima. Na nepravomoćnu presudu bili su se žalili i vozač i tužiteljstvo, ali Županijski sud ovih je dana odbacio njihove žalbe kao neosnovane i potvrdio presudu.

Prema toj presudi, teška nesreća dogodila se u lipnju 2022. godine u Štefancu, na raskrižju ulica Zrinskih i Vladimira Nazora. Nesreću je skrivio tada 44-godišnji vozač BMW-a 316 I, čakovečkih registarskih oznaka, koji je upravljao Ulicom Zrinskih pod utjecajem alkohola.

Dvoje djece

Pretjecao je teretno vozilo i osobni automobil (Mercedes E 220 CDI), čakovečkih registarskih oznaka kojim je upravljala 51-godišnja vozačica i skretala u Ulicu Vladimira Nazora. Vozač BMW-a se prije pretjecanja nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Ujedno, pretjecao je preko „pune linije“ i neposredno ispred raskrižja, zbog čega je prednjim dijelom BMW-a udario u prednji bočni dio Mercedesa. Nakon sudara došlo je do zanošenja i rotiranja BMW-a po kolniku i nogostupu te udara stražnjim dijelom u bicikl na kojem se na nogostupu nalazilo dijete.

Uslijed siline udara dijete je tijelom udarilo u obližnji prometni znak, dok je BMW stražnjim dijelom udario u betonski stup javne rasvjete i drugi prometni znak. U nastavku rotiranja BMW je prednjim dijelom udario u drugo dijete (pješaka) te bicikl kojeg je guralo prelazeći obilježeni pješački prijelaz.

Na mjestu događaja liječnik ekipe hitne medicinske pomoći konstatirao je smrt djeteta (12), koje se na biciklu nalazilo na nogostupu, dok su drugo dijete (13) (pješak) i 46-godišnji putnik iz BMW-a prevezeni u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno da su zadobili teške tjelesne ozljede.

Imao 0,91 promil

Kako je zaključio sud, Zeko je izazvao prometnu nesreću jer se upustio u pretjecanje vozila neposredno prije raskrižja na mjestu gdje je bila puna crta i zabranjeno pretjecanje vozilima preko iste upravljajući brzinom od 90.37 km/h iako je dozvoljena brzina od 60 km/h.

Sud je “opisanu vožnju povezao s utjecajem alkohola od najmanje 0.91 promil apsolutnog alkohola u krvi s kojom alkoholiziranošću je vozač bio relativno nesposoban za sigurnu vožnju.

Nalaz i mišljenje toksikologa potvrđuje da se pod takvim utjecajem alkohola smanjuje vidni kut, sužava vidno polje, smanjuje uočavanje signalizacije i predmeta u pokretu, a psihički se dobiva euforična komponenta”, ističe se u pravomoćnoj presudi., piše Danica.hr