Bulj: Sinj neće ući u partnerstvo s Pupovcem i SNV-om

Bulj: Sinj neće ući u partnerstvo s Pupovcem i SNV-om

Nižu se reakcije nakon što je sinjski gradonačelnik Miro Bulj zabranio održavanje izložbe fotografija “Susret na tromeđi” u Gradskoj galeriji Sikirica. Bulju je sporno što izložbu suvremene hrvatske fotografkinje Inije Herenčić sufinancira Srpsko narodno vijeće. Iz SNV-a poručuju da je time zabranjena sloboda umjetničkog izražavanja i onemogućen rad srpske manjine.

Fotografije Inije Herenčić trebale su biti predstavljene na izložbi “Susret na tromeđi” koju je zabranio sinjski gradonačelnik. Miro Bulj tvrdi da nije sporan sadržaj izložbe, nego izvor financiranja. 

– Ne znam niti me zanimaju ti sadržaji, samo znam da SNV svoju propagandu i velikosrpsku ideologiju neće proturati i financirati dok sam ja gradonačelnik u ustanovama Grada Sinja, kaže.

Takvu odluku Srpsko narodno vijeće ocjenjuje nezakonitom i diskriminirajućom. Bulj, poručuju, napada same temelje pravnog poretka ove zemlje.

– Za izložbu se znalo mjesecima unaprijed. Fotografije običaja, nošnji etnografskog blaga nemaju baš nikakvog upitnog zbunjujućeg ili negativnog naboja, naglašava Aleksandar Milošević, glavni tajnik SNV-a.

Ministrica kulture i medija o Buljevoj zabrani izložbe: Zgrožena sam

Postupkom sinjskog gradonačelnika zgrožena je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– Kao što ne želimo da se pripadnike hrvatske manjine u Srbiji na bilo koji način zastrašuje ili diskriminira ili onemogućuje im bilo kakvo bavljenje umjetničkim ili drugim aktivnostima, tako ne smijemo ni mi pripadnicima bilo koje manjine, poručuje.

– Grad Sinj neće u partnerstvo s Pupovčevim SNV-om, etno-biznismenom uz potporu Andreja Plenkovića, pa nek’ slobodno Andrej Plenković, ministrica Obuljen, Pupovac, Penava i svi oni plešu kozaračko kolo gdje god žele, a u gradskim prostorijama Sinja dok sam ja gradonačelnik neće, rekao je Bulj.

Nedavno je u Sinju održan i Kamičak Etno Festival, realiziran u suradnji Grada i SNV-a, upozorili su na nedosljednosti iz lokalnog HDZ-a. U SNV-u također naglašavaju da su i izložba i program festivala prošli Gradsko vijeće te da ih je odobrio Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

– Samim time je višestruko verificiran kao nešto što istovremeno zastupa kulturne potrebe i interese srpske manjine u Hrvatskoj, ali i radi i na razvoju suradnje, kako i sam naziv izložbe kaže – na susretu, bilo na tromeđi, bilo u Sinju, objasnila je Aneta Vladimirov iz Odjela za kulturu SNV-a.

Od iznesenih stavova Mire Bulja ogradila se priopćenjem i ravnateljica Gradskog muzeja Sikirica, koja ističe da je ovdje riječ o grubom ograničavanju umjetničke slobode i napadu na neovisnost rada ustanova u kulturi., piše HRT