Prijatelj želi da mu posudite novac? Evo u kojim je slučajevima sasvim u redu reći ne

Prijatelj želi da mu posudite novac? Evo u kojim je slučajevima sasvim u redu reći ne

Posuditi nekome novac vrlo je osobna odluka koja zahtijeva pažljivo razmatranje. Bez obzira radi li se o članu obitelji, prijatelju ili poznaniku koji traži novac, uobičajeno je biti pomalo oprezan jer to može imati ozbiljne financijske i osobne posljedice, i za vas i za onog tko traži da mu posudite novac.

Čak i ako ste prilično optimistični u vezi sa zahtjevom, svakako uzmite u obzir faktore kao što su vaše financijsko stanje, vrijednosti, odnos s osobom i vjerojatnost da ćete novac zaista i dobiti natrag. Znati kako najbolje postupiti s ovom vrstom zahtjeva može biti teško pa dobro razmislite o tome je li posuđivanje novca prava odluka za vas, piše Experian.

Kada reći – ne

Postoje trenuci kada ima savršenog smisla odbiti nečiji zahtjev za posudbu novca. To može uključivati ​​i sljedeće situacije.

  • Kada je i vaša financijska situacija neizvjesna, a rizik da vam novac ne bude vraćen bi vam stvorio financijske poteškoće.
  • Potencijalni izostanak povratka duga bi ugrozio vaš odnos s osobom koja traži novac.
  • Osjećate da vas osoba traži novac za neke sumnjive, neetične ili nezakonite poslove.
  • I prije ste posuđivali novac i nije dobro prošlo.
  • Osoba koja traži novac od vas ima povijest nevraćanja dugova.
  • Uvjeti posudbe vam ne odgovaraju.
  • Osjećate se neugodno zbog situacije ili osobe koja traži novac.

Ako morate odbiti nekoga tko traži novac, pokušajte biti iskreni i suosjećajni. Pokažite razumijevanje za njihovu financijsku situaciju i pokažite svoje financijske granice. Odbijanje nečijeg zahtjeva nije napad na osobu koja traži pomoć od vas, nego odgovorna odluka kojom brinete za svoje financijsko blagostanje., prenosi N1.