Novi dokumenti MORH-a: ‘Ministre Anušiću, evo vam javljam da smo za Milanovića letjeli 74 puta’

Novi dokumenti MORH-a: ‘Ministre Anušiću, evo vam javljam da smo za Milanovića letjeli 74 puta’

Express donosi dokument Glavnog stožera HV-a iz kojeg je vidljivo da je Predsjednik helikopterom u četiri i pol godine letio 75 pura. Ministar obrane Ivan Anušić pak tvrdi da je Zoran Milanović letio 348 puta., piše express

U dokumentu bez oznake tajnosti, kojeg Express prvi objavljuje u nastavku ovog teksta, upućenog iz Glavnog stožera HV-a 1. rujna 2024. godine na ruke ministru obrane Ivanu Anušiću stoji podatak o ukupno 74 leta na kojima je bio Zoran Milanović, šef države i vrhovni zapovjednik vojske.

Načelnik Glavnog stožera doslovno je Anušiću napisao, potpisao i poslao u susjedno krilo zgrade: ‘…izvještavam vas da su za prijevoz Predsjednika Republike Hrvatske te stranih državnika i dužnosnika od veljače 2020. godine do kolovoza 2024. godine helikopteri HRZ-a obavili 74 zadaće.’ Gotovo istovjetni dopis dobio je i predsjednik Milanović.

Ipak, Ivan Anušić već danima u javnost pušta podatke prema kojima je predsjednik letio čak 348 puta (gotovo svaki peti dan u mandatu što je prilično apsurdna usporedba), ali nije sasvim jasno koja je institucija izvor tih ministrovih tvrdnji. Drugim riječima, odakle ih je izvukao. Neslužbeno, iz vrha MORH-a pozivaju se na Glavni stožer. Ali dopis, koji objavljujemo, to nikako ne potvrđuje. Nužno je reći da je Glavni stožer HV-a jedina je relevantna institucija unutar MORH-a koja posjeduje kredibilne informacije o korištenju resursa oružanih snaga.

General-pukovnik Tihomir Kundid, kao što se može pročitati, dodaje da je HRZ na spomenute letove potrošio 173.900 litara kerozina što je u pet godina stajalo oko 127.000 eura. Priložene su i dvije tablice: prva s pregledom letova helikoptera i druga s pregledom angažiranja broda HRM-a u podršci predsjednika države.

 | Author:
 | Author:
 | Author:
 | Author:
 | Author: