Izvještaj otkrio da je Milanović koristio vojne helikoptere čak 348 puta: ‘Jedna od omiljenih destinacija je Hvar’

Izvještaj otkrio da je Milanović koristio vojne helikoptere čak 348 puta: ‘Jedna od omiljenih destinacija je Hvar’

Omiljenija destinacija predsjednika RH je Hvar, kamo je letio na desetke puta, potom Brijuni, Sinj, Slunj, a u MORH-u procjenjuju da je to vojni proračun stajalo najmanje milijun eura

U novom političkom sukobu Vlade premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića izbila je i afera oko letova predsjednika države helikopterima HRZ-a. Vlada, odnosno premijer, te ministar obrane Ivan Anušić, smatraju da Milanović prekomjerno koristi vojne helikoptere, dok im je Milanović odgovorio sa zapovijedi vojnoj tajnoj službi VSOA-i da istraži od kuda iz MORH-a cure podaci o njegovim letovima helikopterom, jer to po njemu predstavlja ugrožavanje njegove i nacionalne sigurnosti. Zasmetalo mu je kada je primijetio da su ga kamere nekih nacionalnih televizija u dva navrata dočekale i snimile kako slijeće helikopterom. Pa se upitao otkud novinari to znaju.

Zauzvrat je Milanović napao i Plenkovića jer on leti avionom, koji je 10 puta skuplji, te je karikirao da leti iz Velike Gorice u Dugo Selo sa stranačkom ekipom. Kako ministar Anušić smatra da podaci o aktualnom letu trebaju biti klasificirani, no ne mogu biti klasificirani podaci o tome koliko puta je Milanović koristio vojne helikoptere, zatražio je od Oružanih snaga RH izvješće o tome koliko se puta u svom mandatu od 2020. do sada Milanović koristio vojnim helikopterima.

Kao što je poznato, Milanović je u rujnu 2020. promijenio proceduru podnošenja zahtjeva za korištenje helikoptera ili drugih vojnih resursa (nije želio da mu ministar Mario Banožić odobrava letove) i od tada on izravno daje zapovijed načelniku Glavnog stožera. Pri tome je on te svoje zahtjeve označio kao povjerljiv dokument. Anušić je dobio iz OSRH traženu statistiku, a Večernji list je dobio uvid u dio tablica, kao i u konačni izračun korištenja helikoptera i vojnih brodova.

Predsjednik Milanović je, prema tim podacima, helikoptere HRZ-a koristio 348 puta. U MORH-u kažu da je bilo i više letova, ali su podaci skupljani po hitnoj proceduri. Ukupno trajanje letova iznosi 241 sat i 25 minuta. Predsjednik je, dakle, u prosjeku koristio helikoptere svaki peti dan svog mandata. Najomiljenija destinacija predsjednika RH je Hvar, kamo je letio na desetke puta, potom Brijuni, Sinj, Slunj. Ima tu i dosta letova za i iz Dubrovnika, Korčule, Gračaca, Karlovca, Tounja itd. Izdvaja se najviše destinacija Hvar, očito zato što Milanović koristi tamošnju državnu vilu, u kojoj on ljetuje, ali, kao što je vidljivo iz tablica letenja, često odlazi na Hvar u mir tamošnje državne vile i ne samo zbog ljetovanja. Najčešće ne putuje sam, nego u društvu tri, pet i sedam, pa sve do 15 drugih osoba, čija se imena ne navode., piše večernji

Ministar Anušić rekao je da let helikoptera iznosi između osam i devet tisuća eura pa ako to pomnožimo s brojem sati naleta dobijamo cifru preko dva milijuna eura ….