Sedamnaest godina od najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu: “Koliko smo samo uspomena trebali stvoriti skupa”

Sedamnaest godina od najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu: “Koliko smo samo uspomena trebali stvoriti skupa”

U onome što je trebalo biti rutinsko gašenje požara na otoku Kornatu prije 17 godina je poginulo 12 vatrogasaca. Od ove godine 30. kolovoz proglašen je dan sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce.

Sedamnaest godina je prošlo od tragedije na Kornatima u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca. Bila je to najveća tragedija modernog vatrogastva.

Kako je došlo do nesreće i što se točno dogodilo – nikad nije utvrđeno. Kako je na ovakvom terenu moglo doći do tragedije pita se otac poginulog mladića.

“Pozicija ovoga svega je 85 posto kamen, drugo je sve trava. Moj sin je bio visok 190 cm, 18 godina, sportski tip. Ne vjerujem da bi ga ta trava tek tako mogla pregaziti“, rekao je Ivica Strikoman, otac poginulog vatrogaca.

Od ove godine 30. kolovoz dan je sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce. Vatrogasci iz cijele zemlje prisjećaju se kornatskih žrtava. Posebno u postrojbama čiji su članovi oni bili.

“Koliko smo samo uspomena trebali stvoriti skupa u ovih zadnjih 17 godina, i koliko smo još toga trebali proći, pa da sve skupa zajedno pretočimo u vječnost!?”, poručili su iz DVD Vodice, a poginulih vatrogasaca sjetili su se i u Tisnom i u Zagrebu.

I tako iz godine u godinu. Komemoracija, tužna kolona i sjećanja na njih., piše dnevnik.hr