Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Hrvatska traga za još 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu i neće odustati od potrage unatoč sve većem vremenskom odmaku – istaknuto je u Daruvaru gdje je bilo središnje dvodnevno obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu. Okupili su se ondje predstavnici udruga i državni čelnici.

Dan nestalih: Hrvatska još ne zna sudbine 1792 osobe

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu upozoreno je da se još ne zna sudbina 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Nikada nećemo odustati od traženja nestalih, vratit ćemo im identitet i grobna mjesta i tako donijeti mir i spokoj članovima njihovih obitelji, poručeno je s konferencije kojoj su prisustvovali premijer Andrej Plenković i ministar branitelja Tomo Medved.

Hrvatska nabavlja novu opremu kako bi potraga za nestalima bila učinkovitija pa sada može identificirati ostatke nestalih koje do sada nije bilo moguće identificirati.

Najavljeno je i uvođenje pomoći za obitelji nestalih koji su ostali sami, a za nestalima koji više nemaju obitelji Hrvatska će i dalje tragati.

Izraženo je nezadovoljstvo zbog ponašanja Srbije i svih koji imaju informacije o nestalima, a ne žele ih podijeliti. Najavljene su izmjene zakona po kojima će uskraćivanje informacija o nestalima biti kažnjivo.

– Za Hrvatsku je izrazito važno da pronađe sve nestale u Domovinskom ratu, naglasio je premijer Plenković.

– Unatoč svim opstrukcijama iz Srbije, ostvarili smo značajne rezultate u potrazi na nestalima. Vlada se nema pravo umoriti u traženju naših nestalih da na dostojanstven način utvrdimo njihovu sudbinu, poručio je Plenković.

Tražit ćemo odgovornost za krivce

– Nema sastanka s predstavnicima Srbije da se ne razgovara o toj temi. U tom kompleksnom lancu tražit ćemo odgovornost za krivce, a možda zbog toga nema odgovora na pitanja Hrvatske o nestalima, dodao je.

Plenković je podsjetio na zakone kojima je regulirana potraga za nestalima i najavio daljnje unapređenje tih zakone i nabavu nove opreme za efikasniju potragu za nestalima.

Ministar branitelja Tomo Medved okupljenim obiteljima poručio je kako Hrvatska svakodnevno čini velike napore u potrazi na nestalima. Do sada je identificirano 268 nestalih, a Hrvatska još uvijek traga za 1792 osobe.

– I danas radimo na ekshumaciji posmrtnih ostataka pronađenih u Vukovaru. Partner u našim nastojanjima je Savez udruga obiteji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Nastavit ćemo i dalje s istom predanošću i energijom, kaže Medved.

Također je istaknuo je kako su svi rezultati u pronalasku nestalih rezultat rada hrvatskih institucija jer nema nikakve suradnje ili informacija iz Srbije.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla kako je sudionike skupa u Daruvaru okupila tuga.

– Zajedno smo u težnji i čežnji da dođemo do istine o našim najmilijima i vratimo im identitet i grobno mjesto. Nikad nećemo odustati, borimo se da članovi obitelji dožive smiraj prije nego umru. Našu borbu morat će nastaviti mlade generacije, poručila je Alvir.

Traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu

Hrvatski Crveni križ kontinuirano pruža podršku članovima obitelji nestalih osoba koje svakodnevno žive s nepodnošljivim teretom neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih.

Kao dio svjetske mreže Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni križ, sa svoja 132 društva koja djeluju diljem Republike Hrvatske, provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju zahtjeva za traženje nestalih osoba.

Najveći broj nestalih u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa odnosi se na traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Otvoreno je 1914 zahtjeva koji se odnose na razdoblje Domovinskog rata – 1555 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 359 osoba za koje se zna da su poginule, ali nije poznato gdje se njihovi posmrtni ostaci.

Đurđek: Zadnji put vidio sam oca 10. rujna 1991. 

O problemu nestalih iz Domovinskog rata govorili su za HRT Stipo Rimac iz Uprave za zatočene i nestale, te sin nestalog hrvatskog branitelja Dalibor Đurđek.

Rimac je istaknuo da je brojka od 1792 osobe za kojima Republika Hrvatska i dalje traga, a od toga je 495 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a konkretno s područja grada Vukovara i okolice 370 osoba.

– To je doista velika brojka. Republika Hrvatska preko svojih institucija i komisija je doista dala veliki napor i otvorila sve mogućnosti za suradnju. Čak su se tu uključivali i naši Savezi udruga zatočenih i nestalih koji su bili u Beogradu i dobili su prije par godina obavijesti. I paralelno s ovim što država preko svojih institucija, međutim, povratnih konkretnih informacija nažalost nema, poručio je.

Đurđek je naglasio da kada se govori o devedesetim godinama, mora se vratiti na datum 10. rujna 1991., jer je to zadnji put kada je vidio svog oca.

– Sljedeće jutro on je sa 185 svojih kolega, policajaca krenuo put Vukovara, gdje je trebalo ostati samo dva tjedna. Međutim, ostao je do kraja, samog pada Vukovara i Borovog Naselja, gdje je stradao. Bio je ranjen u Borovu Naselju ili po napadu na Borovo Commerce, nakon čega je njegovo tijelo prebačeno improviziranoj bolnici u Borovo Commerce, gdje je ili podlegao svojim ozljedama. Nažalost, točne informacije što se dogodilo s tijelom još danas ne znamo, dodao je. 

Središnji skup u Daruvaru

Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu održava se u Daruvaru, gdje je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio vijenac kod spomenika braniteljima Daruvara.

Medved je sudjelovao i na misi u crkvi Presvetog Trojstva.

Do 16 sati na Trgu kralja Tomislava u Daruvaru bit će prezentacija aktivnosti, rada i opreme Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Iz Srpskog narodnog vijeća izrazili suosjećanje sa svima koji traže nestale

Iz Srpskog narodnog vijeća izrazili su suosjećanje sa svima koji traže nestale te dodali da su mnogi nestali srpske nacionalnosti izražavajući žaljenje što nisu imali priliku sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu.

“Srpsko narodno vijeće povodom Međunarodnog dana nestalih prisjeća se osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Izražavamo suosjećanje sa svima koji traže nestale jer svaka obitelj ima pravo saznati sudbinu svojih najbližih”, istaknuli su u izjavi iz SNV-a u petak.

“Srpsko narodno vijeće spremno je nastaviti dosadašnje napore u rješavanju tog humanitarnog pitanja i dati svoj doprinos u zajedničkom njegovanju sjećanja na nestale osobe i traženju odgovora koji će rasvijetliti sudbinu nestalih i donijeti mir njihovim najbližima”, poručili su iz SNV-a., pišr HRT