Ljeto kao da tek počinje: Idući tjedan pržit ćemo se na tropskim temperaturama, osvježenja neće biti gotovo nigdje

Ljeto kao da tek počinje: Idući tjedan pržit ćemo se na tropskim temperaturama, osvježenja neće biti gotovo nigdje

U središnjoj Hrvatskoj vjetar slabiji, a sparina izraženija na dnevnih 33 do 35 °C

Prognostičari, na žalost mnogih, na samom kraju kolovoza i početkom rujna i dalje prognoziraju većinom suho, sunčano i vruće vrijeme, s malom vjerojatnošću za poslijepodnevne pljuskove.

Tomislava Hojsak, dipl. ing je za HRT iznijela prognozu za nadolazeće dane: ‘U subotu na istoku Hrvatske sunčano, poslijepodne uz samo malo oblaka, uglavnom oko gorskih predjela. Temperatura zraka će s jutarnjih od 17 do 19 °C porasti na 34 ili 35 °C. Podnošljivije će biti ondje gdje zapuše umjeren sjeveroistočni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar slabiji, a sparina izraženija na dnevnih 33 do 35 °C. Bit će sunčano, no uz dnevni razvoj oblaka mala je vjerojatnost za pljusak i osvježenje u područjima uz granicu sa Slovenijom.

I na zapadu sunčano uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu nakon bure uz maestral. U Gorskoj Hrvatskoj ugodnije na noćnih oko 16 °C i dnevnih 28 do 30 °C. Na moru još jedna topla noć, a danju od 32 do 35 °C, uz upozorenje na utjecaj vrućine na zdravlje. Osvježenje u obliku pljuska najizglednije je u unutrašnjosti Istre.

Pljuskovi su malo vjerojatno u sunčanoj Dalmaciji. Oblaci će nastajati u unutrašnjosti potaknuti dnevnim zagrijavanjem i okretanjem bure na maestral. Temperatura zraka će porasti na 34 do 36 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako vruće te pretežno sunčano. Uz dnevni razvoj oblaka mala je vjerojatnost za pljusak. Slaba do umjerena bura poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar na malo do umjereno valovitom moru.‘

‘Vrućina na kopnu neće popustiti ni u prvim danima rujna. Dnevna temperatura zraka bit će osjetno viša od prosječnih 23 do 28 °C, primjerenija sredini ljeta, a ne prvim danima rujna. Osvježenje u obliku pljuska najizglednije je u ponedjeljak u gorskoj Hrvatskoj.

I na Jadranu će početak rujna proteći sunčano uz tople i vrlo tople noći i dnevnu iznadprosječnu vrućinu, zbog koje će i dalje na snazi biti upozorenje na utjecaj vrućine na zdravlje. Mala vjerojatnost za pljusak postoji u nedjelju i ponedjeljak, osobito u unutrašnjosti Istre i na krajnjem jugu.‘, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.