Ministar Primorac otkrio: ‘Uvodimo porez na nekretnine, evo tko ga neće morati plaćati‘

Ministar Primorac otkrio: ‘Uvodimo porez na nekretnine, evo tko ga neće morati plaćati‘

Rekao je da se porez na nekretnine planira uvesti transformacijom postojećeg poreza kuća za odmor

Marko Primorac, ministar financija, na pressici je nakon sjednice Vlade govorio o uvođenju poreza na nekretnine. Naveo je da je ideja da se izjednačni tretman dugoročnog i kratkoročnog najma, prenosi tportal.

Rekao je da se porez na nekretnine planira uvesti transformacijom postojećeg poreza kuća za odmor.

“U tom kontekstu ćemo u ponedjeljak predstaviti izmjene, cilj je proširiti bazu nekretnina koje će se obuhvatiti porezom i izmijeniti raspon i uvesti obvezu raspona kojim će se oporezivati takve nekretnine. Propisat ćemo da sve jedinice lokalne samouprave imaju taj porez i ostvarenja našeg cilja, a to je prebacivanje tereta s oporezivanja rada na oporezivanja nekretnina”, kazao je Primorac.

Dodao je da je prijedlog da se poveća i donja i gornja granica za oporezivanje, ali nije želio otkriti konkretne brojke kazavši kako to ostavlja za ponedjeljak.

“Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale bilo fizičke ili pravne osobe ako imaju nekretninu plaćati će porez”, rekao je ministar.

Dodao je da će se porezni obveznik utvrđivati u ožujku za tekuću godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i bude u tekućoj godini iznajmljivao nekretninu barem deset mjeseci dugoročno taj ne bi plaćao porez na nekretnine.