Misterij u Slavoniji: Škola se gradi sedam godina, a učenika – nema!

Misterij u Slavoniji: Škola se gradi sedam godina, a učenika – nema!

Školu u Pleternici, čija je izgradnja započela prije sedam godina i koštala gotovo 3tri milijuna eura, ne pohađa niti jedan učenik. Što se događa sa školom, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Za školu u Pleternici, osim što ju nitko ne pohađa i što nitko ne zna kojeg bi smjera trebala biti, Ministarstvo nije dalo dozvolu.

Sedam je godina prošlo od početka gradnje srednje škole u Pleternici. No u njezinim klupama, nikad nije sjedio nijedan učenik.

Završene radove većim je dijelom platio grad Pleternica. Do sada u iznosu od milijun i 400 tisuća eura. Na natječaj za izgradnju prijavio se samo jedan ponuđač, tvrtka iz Požege. Projekt potom staje. Godine prolaze.

“Projekt je započet, osigurana su sredstva bila do ove faze u kojoj smo sad. To je roh bau izvedba. Nakon toga su se dogodili drugi europski projekti opremanje i završetak zgrade srednje škole. Mi smo se preusmjerili na druge EU projekte – Muzej bećarca, vrtiće i sve drugo što se događalo”, objasnila je gradonačelnica Marija Šarić.

Velika je to škola. Izvana izgleda suvremeno, iako ju je vrijeme pomalo počelo nagrizati. Iznutra su radovi stali prije nekoliko godina, a ako se ikada završi, procjena je da bi mogla stajati oko 2 milijuna i 800 tisuća eura. Ministarstvo za ovu školu nikada nije dalo dozvolu za rad, a na naše upite, lopticu prebacuju na osnivača škole, županiju požeško-slavonsku.

“Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih nije zaprimilo zahtjev osnivača Požeško-slavonske županije za osnivanjem školske ustanove niti zahtjev za dobivanje rješenja o početku rada. Očekujemo takav zahtjev nakon što od strane osnivača budu osigurani svi prostorni i kadrovski uvjeti za početak rada navedene školske ustanove”, priopćilo je Ministarstvo zannosti i obrazovanja.

Iste upite, zašto škola toliko dugo čeka učenike, ekipa Dnevnika Nove TV poslala je na adresu osnivača, Županiju, na čelu s županicom Antonijom Jozić.

“Zgrada srednje škole nije dovršena te zbog toga ne može započeti s radom“, bio je njihov kratak odgovor.

Pleternica nema srednju školu, pa učenici idu u 12 kilometara udaljenu Požegu. A ako bi se ova škola ikada do kraja izgradila, ne zna se tko bi u nju išao, jer škola nije građena tipski.

Ne zna se kojeg bi smjera bila. Obrtnička, medicinska ili opća. A koliko djece u okruženju ima, postavlja se pitanje, ima li uopće učenika koji bi u njoj popunili klupe.

Jedan od problema mogao bi biti i taj što se broj srednjoškolaca u Požeško-slavonskoj županiji smanjuje. Prije 10 godina bilo ih je 3800. Danas 2400.

Mještani Pleternice, pomalo su zbunjeni.

“Mislim, oni su govorili da će se to otvoriti, ali međutim, ništa od toga. Niti tko zna šta je, niti itko govori šta će se dogoditi s tom školom. Ne znam”, rekla je Katarina.

“Ne znam. Nemam što reći. Šta bi ja rekao”, kazao je Željko.

“Ovi što su to i što su dali nalog da se gradi. Ne treba vratiti novce, nego trebaju i odgovarati”, smatra Marko.

No Slavonci bi ipak najviše voljeli da škola počne s radom. O toe misli li da će škola ipak započeti s radom gradonačelnica je odgovorila adće se sve vidjeti.

Na prvo školsko zvono, ipak će se pričekati. Završetak radova, dozvola, i ono najvažnije – učenici.