Krešimir Čabaj predsjednik županijske organizacije Domovinskog pokreta u OBŽ: Nastati će značajna šteta za ugled stranke. Stranke, koju sam i sam stvarao

Krešimir Čabaj predsjednik županijske organizacije Domovinskog pokreta u OBŽ: Nastati će značajna šteta za ugled stranke. Stranke, koju sam i sam stvarao


Krešimir Čabaj, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije Domovinskog pokreta u Osječko baranjskoj županiji, za Hrvatski glasnik osvrnuo se na recentna događanja u toj stranci.

“U posljednjih nekoliko tjedana mogli smo slušati razne spekulacije različitih mainstream medija o sukobu unutar Domovinskog pokreta, a vezano za skorašnje unutarstranačke izbore. Neki istaknuti članovi su već davali izjave u tom smislu.

Smatram da je u ovim trenucima važno ostati hladne glave i mirno sagledati činjenice. Činjenica jest, da su se krajem srpnja održale tri (26.7. 29.7. 31.7.) online sjednice predsjedništva DP-a odnosno Domovinskog odbora.

Na tim sjednicama nije bilo rasprave nego samo glasanje. Nismo imali prilike čuti argumentacije za izbor državnih tajnika, o njihovim imenima smo saznali iz medija. Na sljedećoj online sjednici, jedan dio njih je kooptiran u Domovinski odbor”, rekao je Čabaj za Hrvatski glasnik.

Na pitanje kako ako komentira provedbu izbornog procesa u Domovinskom pokretu, rekao je da 14. kolovoza saznaje informaciju o provedbi Izbornog sabora Domovinskog Pokreta predviđenu za 31. kolovoza 2024. kao i informaciju da izaslanstvo DP-a iz OBŽ-a treba imati četiri člana.

“Podrobnijom analizom izračuna predstavnika, došao sam do razočaravajućih i nevjerojatnih podataka. Naime, parametri za donošenje kvota su bili brojnost članstva pojedine organizacije, rezultati izbora za Sabor i EU izbora, te aktivnost podružnice.

Nažalost, koji god kriterij bio korišten dolazi do velikog nesrazmjera u izračunu. Tako primjerice, ako bi izaslanike gledali po izbornim jedinicama, iz moje IV. izborne jedinice dolazi šest sabornika, a iz V. izborne jedinice dolazi njih 19…

Također, još nevjerojatniji mi je podatak da su pojedine županije jednostavno preskočene, na primjer VPŽ, gdje je DP ima zdravu organizaciju predvođenu gradonačelnikom Slatine Ilijom Nikolićem. Njih uopće nema. Također sjeverozapadnih županija nema. Neki su jednostavno preskočeni. Kolega Dretar primjerice. I još neki. Gledajući neki drugi parametar, primjerice broj glasova, stvari postaju još čudnije. Valorizacija rezultata i snage organizacije grada Zagreba je također upitna…”, ocijenio je Čabaj.

Na ovu raspodjelu karata, kaže, ne može se praviti slijep i ne istupiti protiv ovakvih postupaka.

“Oni sasvim sigurno ne pridonose demokraciji unutar same stranke. Očita pristranost u provođenju ovih i ovakvih izbora ne može biti kohezivni faktor za stranačko članstvo. Naprotiv. Vode prema razjedinjenju i raslojavanju onih snaga koje čine domoljubnu Hrvatsku, a sve zbog partikularnih interesa”, drži Čabaj.

Također, kaže da je na djelu “tiha okupacija” stranke.

“Osvjedočio sam se i postupcima dijela mojih kolega koji potvrđuju moje sumnje. Imenovanja koja su prošla, a riječ je o ljudima koji nisu niti članovi stranke, su zabrinjavajuća. To je nezrelo i oportunistički bez zrna političke mudrosti i dugoročnog promišljanja”, govori Čabaj.

Na pitanje ima li Domovinski pokret budućnost na hrvatskoj političkoj sceni, Čabaj odgovara da je svjestan činjenice da iz ove situacije nema lakog izlaza i da će evidentno nastati značajna šteta za ugled stranke, koja mu je prirasla srcu i u čijem je osnivanju sudjelovao.

“Poručujem cijelom našem članstvu, a ima ih preko 10.000, da ostanu strpljivi. Neka ne misle da su ostavljeni na cjedilu i da nam je naša vlastita stranka oteta. Kako smo se borili i do sada savladavajući sve prepreke, nastavit ćemo tako i dalje. Domovinski pokret je autohtona, tradicionalistička stranka i borit će se i promicati Hrvatsku i naše domoljubne vrijednosti”, zaključio je Čabaj za Hrvatski glasnik.