Općina Vrbje svečano proslavila svoj Dan i blagdan zaštitnika Općine sv. Roka.

Općina Vrbje svečano proslavila svoj Dan i blagdan zaštitnika Općine sv. Roka.

Općina Vrbje je u četvrtak 15.08. svečano proslavila svoj Dan i blagdan zaštitnika Općine sv. Roka.

Program je započeo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti hrvatskim braniteljima i nastavljen svetom misom u župnoj crkvi, nakon čega je uslijedila Svečana sjednica Općinskog vijeća i domjenak.

Okupio se velik broj uzvanika i uzvanica, od župana Brodsko posavske županije dr.sci. Danijela Marušića i pročelnika BPŽ Željka Burazovića, načelnika Općine Cernik Vitomira Žakića, načelnika Općine Okučani Ace Vidakovića i predsjednika OV Ivice Pivca, pročelnika Općine Stara Gradiška Vjeke Jurakovića, prekk ravnatelja GDCK Nova Gradiška, predstavnika LAG-a Slavonija, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, do v.d. predsjednika i zapovjednica Vatrogasne zajednice Općine Vrbje, te predstavnici_ice DVD-a Bodovaljci, Vrbje, Sičice i Dolina, Udruge Studio B i KUD-a Vrbje, župnika Župe sv. Josipa Vrbje i predstavnici_ice medija, uz domaćine – načelnika Općine Igora Jurišića, predsjednika Općinskog vijeća Milana Brkanca, općinske vijećnice i vijećnike te zaposlenice.

Program je uveličala pjevačka skupina KUD-a Vrbje izvedbom himne i dvaju tradicionalnih pjesama.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Vijeća Milan Brkanac koji je pozdravio sve prisutne, a naročito vijećnice i vijećnike te načelnika Općine Vrbje. Naglasio je kako Općinsko vijeće ima odličnu suradnju kako s načelnikom, tako i između svih vijećnica i vijećnika. Istaknuo je kao pozitivnu praksu to što imamo više žena nego muškaraca u Općinskom vijeću, kao jedan od rijetkih primjera, te kako svi ravnopravno odlučuju i surađuju.

Predsjednik Vijeća je u svom govoru stavio naglasak na činjenicu kako na području općine imamo velik broj udruga, i to u svakom naselju općine, te kako Općina izuzetno nastoji podržati rad OCD-a, dok OV surađuje sa svakom od njih, te je nabrojao mnoštvo manifestacija koje se održavaju na području općine, a koje udruge organiziraju i međusobno surađuju. Na kraju je pohvalio rad udruga i zaželio svima sretan Dan Općine!

U nastavku Svečane sjednice prisutnima se obratio načelnik naše Općine Igor Jurišić koji je na početku pozdravio sve prisutne a zatim iznio godišnje izvješće.

Načelnik je retrospektivu započeo s infrastrukturnim projektima, istaknuvši izgradnju višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju čija je prva faza radova uskoro gotova, a koji je sufinanciran kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem na čemu je zahvalio Županiji i Vladi RH; nakon čega je najavio i skoro otvaranje Društvenog doma u Visokoj Gredi. U protekloj je godini uređeno i vatrogasno spremište te je provedena obnova Društvenog doma u Dolini, dok su mladi u Mačkovcu dobili uređen prostor u sklopu njihovog Društvenog doma, a u gotovo sve domove je ugrađena klimatizacija.

U nastavku je dodao kako je ugovoren projekt uvođenja LED rasvjete u Sičicama, dok je u Vrbju taj projekt proveden, a u planu je, kao šećer na kraju, isto provesti i u Dolini.

Načelnik je također istaknuo kako su osigurana sredstva za izgradnju pješačke staze u Vrbju, a planira se i izgradnja pješačke staze u Sičicama, te projekt rješavanja problema oborinskih voda.

Obzirom da se velik broj stanovništva bavi poljoprivredom, Općina kontinuirano ulaže u održavanje poljskih puteva, a ugovoreni su i projekti sanacije dvaju divljih odlagališta otpada. Uz sufinanciranje FZOEU nabavljena je i električna čistilica te sjeckalica za bio otpad, kao i kante za odvojeno sakupljanje otpada za svako kućanstvo i zeleni otoci u svim naseljima.

Najavio je projekt sanacije mosta na Rešetarici koji će se provesti uz sufinanciranje Hrvatskih voda, te nabrojio različite infrastrukturne projekte provedene u proteklom razdoblju, kao i sve poslove koje obavlja komunalni pogon naše Općine.

U nastavku svog govora načelnik je naveo što sve Općina provodi u sklopu proračunskog socijalnog programa kako bismo stanovništvu olakšali život i podigli kvalitetu njihova života, od porodiljnih naknada do sufinanciranja predškole, a posebno je ponosan na Program poticanja stambenog zbrinjavanja za mlade obitelji. Također, istaknuo je podjelu šarana za Badnjak i Uskrs za što je povratna informacija stanovnika izuzetno pozitivna

Nadalje je nabrojao mnogobrojne manifestacije koje Općina podržava financijskim sredstvima i pružanjem tehničke pomoći, te se zahvalio svim udrugama koje doprinose razvoju društvenog života u našoj zajednici.

Na kraju načelnik je čestitao svima Dan Općine i blagdan sv. Roka!

U ime svih prisutnih načelnika i svoje osobno uzvanice i uzvanike je pozdravio načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić koji je u svom govoru naglasio koliko su općine bitne za svoje stanovništvo i koliko je njihovo postojanje važno za infrastrukturni i gospodarski razvoj, te posebno istaknuo koliko je važno poticati i provoditi pronatalitetnu politiku na lokalnoj razini. Na kraju je čestitao svim mještanima naše općine njihov dan

Pri kraju Svečane sjednice prisutnima se obratio župan Brodsko posavske županije dr.sci Danijel Marušić Danijel Marušić koji je na početku svog govora istaknuo zahvalnost svim braniteljima koji su zaslužni za našu slobodu danas, te najsrdačnije pozdravio sve prisutne u ime Županije i svoje osobno. Svim stanovnicima općine čestitao je Dan Općine i poželio sreću u osobnom i profesionalnom zivotu. U nastavku govora naglasio je kako se najbolje osjeća među svojima, to jest u ovdašnjim malim općinama, pa tako i u našoj i istaknuo kako su općine izuzetno vrijedne unatoč svojoj veličini, te kako moramo biti ponosni na njihovu bogatu i važnu povijest i tradiciju i čuvati je za buduće naraštaje. Župan je naglasio kako smatra da općine ne treba ukidati, nego podržavati i poticati njihov rad i razvoj.

Također je posebno pohvalio izuzetnu izvedbu pjevačke skupine KUD-a Vrbje kao jedan aspekt te bogate baštine koju imamo.

Na kraju je svima prisutnima zaželio sve najbolje i lijep provod na današnji dan