Ministar Butković prvi put se obratio nakon tragedije na Lošinju: ‘Nisam htio ometati istragu…‘

Ministar Butković prvi put se obratio nakon tragedije na Lošinju: ‘Nisam htio ometati istragu…‘

Butković je dao intervju za HRT-ov Dnevnik

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković stao je pred javnost prvi put nakon tragedije u Malom Lošinju gdje je u nedjelju na pomorce pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo. Poginula su trojica, a jedan pomorac je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu. On je stabilno i pri svijesti te nije životno ugrožen.

Butković je dao intervju za HRT-ov Dnevnik.

– Želim izraziti sućut obiteljima poginulih pomoraca. Istragu još uvijek ne mogu komentirati, ona se odvija u dva smjera. Kao ministar inzistiram da sve nadležne institucije provedu potpunu istragu i nitko neće biti izuzet od odgovornosti ako ona bude utvrđena, rekao je Butković.

Novinarka je pitala Butkovića zašto se dosad nije obratio javnosti.

– Ovo je preozbiljan situacija da bi ministar svojom izjavom utjecao na tijek istrage. Pozivam sve da se suzdrže od bilo kakvih javnih istupa i da budu odgovorni.

Upitan očekuje li ostavku šefa Uprave Jadrolinije, Butković je rekao kako je nedavno primio sindikat i da je razgovarao s njima. – O bilo čijoj odgovornosti je prerano govoriti. Kad budemo imali odgovore, svi odgovorni će biti sankcionirani.

Rekao je i kako rade sve da bi obnovili flotu Jadrolinije, ali da je to proces koji traje.

– Ova situacija koja se dogodila je nezapamćena. Tražit ćemo odgovore pa hladne glave donositi oduke.

Rekao je i da su svi brodovi redovno u remontu i da oni, da nisu ispravni, da bi to tehnički pregledi pokazali.

Istražuje se uzrok nesreće

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci ranije su izvijestili su da je očevidom utvrđeno da je do nesreće došlo uslijed pada rampe broda, da će izdati potrebne naloge kako bi se provođenjem daljnjih izvida i dokaznih radnji utvrdile sve okolnosti nesreće te će zatražiti izvješća drugih nadležnih tijela i službi.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu također provodi očevidne radnje i ispituje svjedoke pomorske nesreće, a nacrt završnog izvješća trebao bi biti izrađen do kraja godine.