Zbog povećane potražnje već četvrta nestašica poznatog lijeka za djecu

Zbog povećane potražnje već četvrta nestašica poznatog lijeka za djecu

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline javlja kako je nestalo lijeka Flixotide Inhaler 125 mikrograma po potisku, stlačeni inhalat, suspenzija flutikazonpropionat.

Kako navode u Glaxu, zbog neočekivano povećane potražnje lijeka neće biti do 4. rujna ove godine. Riječ je o poznatom protuupalnom lijeku protiv astme i astmatskog bronhitisa kojeg koriste i djeca.

To je već četvrti put u proteklih godinu dana kako dolazi do poremećaja na tržištu i nestašice popularne ‘pumpice’. Lijeka Flixotide Inhaler 50 mikrograma, kojeg najviše koriste djeca, nestalo je i u lipnju zbog “neočekivano povećane potražnje”.

Nije ga bilo do kraja srpnja ove godine. Lijeka s istom djelatnom tvari i potiskom nema na tržištu, ali ima drugih novije generacije, kažu farmaceuti, prenosi Danica.hr.

Tegobe u plućima

Glaxo je pak ranije bio objavio i kako lijeka Flixonase sprej za nos za profilaksu i liječenje alergijskog rinitisa neće biti do 24. siječnja ove godine (razlozi povezani s proizvodnjom), a lijeka Flixotide inhaler 50 mikrograma do 22. siječnja ove godine (problemi u proizvodnji).

Lani je početkom kolovoza bilo nestalo lijekova Flixotide inhaler 125 i 250 mikrograma koji se kao kortikosteroidi često koriste za ublažavanje i prevenciju upalnih tegoba u plućima kod astme.

Nije ih bilo do 8. rujna, a razlozi su komercijalne prirode, naveli su tada u farmaceutskoj kompaniji. Lijekovi su posebno važni jer ih mogu koristiti i mala djeca starija od četiri godine., piše N1