‘Stiže nam pakao, trajat će danima, tri grada će gorjeti! Gledam i ostatak kolovoza, evo kad vam je idealno vrijeme za godišnji‘

‘Stiže nam pakao, trajat će danima, tri grada će gorjeti! Gledam i ostatak kolovoza, evo kad vam je idealno vrijeme za godišnji‘

Očekujemo da bi Metković, Ploče i Knin mogli biti među najvrućim gradovima u Lijepoj našoj za vrijeme trajanja toplinskog vala

“Gledan van, ludilo je dan, al to je normalno skroz jer je kolovoz. I smokve cide med, u čaši topi se led, tako brzo to ne moš više pit…”. Dok analiziram prognostičke modele, kroz glavu mi prolaze stihovi popularnog hita legendarnog TBF-a kojima ću si pomoći da vam dočaram stanje u atmosferi u danima koji su pred nama.

Već nekoliko dana jasno je da nam stiže novi toplinski val, a upravo nam je stigla i potvrda takvog (meteo)scenarija. Mnogi od vas neće biti oduševljeni kad vam kažemo da će novi toplinski val biti poprilično uporan i iscrpljujući; naime, već krajem vikenda po visini će pritjecati osjetno topliji zrak, koji će dodatno podignuti živu u termometru pa nam tako ostaje ustanoviti da je pred nama novih 7-8 vrućih dana s temperaturom zraka iznad 30 Celzijevih stupnjeva. Iako će se na splitskom području maksimalne temperature zraka približiti vrijednosti od 35 Celzijevih stupnjeva, dojam je kako će u Splitu toplinski val ipak biti nešto slabijeg intenziteta od onog rekordnog u srpnju, prognozira Ivan Šolić, “Mali Vakula”, za Slobodnu Dalmaciju.

Posebno iscrpljujuć toplinski val mogao bi biti u, nazovimo ih tako, arealima visokih temperatura, Kninu i na ušću Neretve, gdje bi maksimalne temperature zraka mogle prijeći vrlo vrućih 37 do 38 Celzijevih stupnjeva, pa očekujemo da bi Metković, Ploče i Knin mogli biti među najvrućim gradovima u Lijepoj našoj za vrijeme trajanja toplinskog vala.

U prvoj polovini idućeg tjedna prevladavat će vedrina, a nešto visoke, bezopasne naoblake možemo očekivati u drugoj polovini tjedna. Prema vikendu bi, prema “Amerikancima”, vrućine mogle malo i popustiti, a idućeg vikenda možda bi moglo i osvježiti. U ovom trenutku to je tek dugoročna slamka spasa za koju se možemo uhvatiti, a zbog udaljenosti prognoziranog razdoblja poprilično tanka.

Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena nije optimističan u pogledu popuštanja toplinskog vala u idućem tjednu, tako da ćemo na konačan “dogovor” prognostičkih modela morati pričekati nekoliko dana. Zaključak, pratite (i slušajte) savjete stručnih službi, pijte puno tekućine, čuvajte se sunčanih zraka, držite se hladovine jer pred nama je novi toplinski val, al to je normalno skroz jer je kolovoz…

image

“Ljeto je prisutno sa svim svojim obilježjima, pa plodine dozrijevaju, pobiru se i odvoze s polja”, bilješka je legendarnog pokojnog meteorologa Milana Sijerkovića o kolovozu, mjesecu za koji pučka meteorologija govori – kakvo vrijeme donese na početku mjeseca, takvo će vjerojatno biti i do kraja mjeseca.

A što o toj pučkoj meteorološkoj bilješci misle superračunala, zavirili smo u dugoročne prognoze prestižnog Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena iz Redinga (ECMWF), koji se ove sezone, moramo mu priznati, istaknuo u dugoročnom prognoziranju vremena, no istini za volju, zbog udaljenosti prognoziranog razdoblja uvijek ih moramo uzeti s oprezom. U razdoblju od 12. do 19. kolovoza ECMWF detektira toplinski val i predviđa pozitivna odstupanja temperature zraka na dva metra od tla u vrijednosti od 1 do 3 Celzijeva stupnja za obalu do čak od 3 do 6 stupnjeva Celzija u unutrašnjosti Dalmacije, u odnosu na višegodišnji prosjek, piše Slobodna Dalmacija.

image

U razdoblju od 19. kolovoza do 2. rujna model i dalje signalizira pozitivna odstupanja temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek, u intervalu od 1 do 3 Celzijeva stupnja za područje Dalmacije. Dobra je (meteo) vijest što nema signala za ekstremne vrijednosti temperatura zraka.

Pogled na dugoročne prognostičke mape oborina nagovješćuje nastavak sušnog razdoblja u nastavku kolovoza i oborinski deficit u Dalmaciji, što je svakako umirujuća vijest za sve vas koji ste uzeli godišnji u drugom dijelu kolovoza.

image