Bolest jetre može uzrokovati gubitak vida. Evo simptoma po kojima ćete je prepoznati

Bolest jetre može uzrokovati gubitak vida. Evo simptoma po kojima ćete je prepoznati

BOLEST kod koje se masnoća nakuplja u jetrenim stanicama naziva se epidemijom 21. stoljeća. Pogađa približno 20 do 33 posto odraslih u svijetu. Prema riječima liječnika, bolest masne jetre najčešće se javlja zbog visokokalorične prehrane, učestale konzumacije kolača, peciva, bombona, džemova, marmelada, slatkih pića, svježe cijeđenih sokova i slatkog voća.

Riječ je o stanju koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijima, često se ne manifestira nikakvim simptomima i može godinama proći nezapaženo. Međutim, što dulje ne uočavamo stanje, jetra postaje sve oštećenija. Najčešće se otkriva ultrazvukom, CT-om ili magnetskom rezonancom trbušne šupljine.

S vremenom oboljeli će moći uočiti neke simptome koji upozoravaju na bolest. Pacijenti se često osjećaju umorno, pojavljuje se opća slabost, mučnina i bol u gornjem desnom dijelu abdomena. Gubitak apetita također je čest znak.

Ako osoba nekoliko godina boluje od nealkoholne masne bolesti jetre, može je boljeti srce. To se događa zbog nakupljanja masti u jetri što uzrokuje pritisak na srce.

Liječnici također upozoravaju da se zbog ove bolesti pacijentu može pogoršati vid. Bolest obično uzrokuje pad razine vitamina A koji je vrlo važan za oči. To se događa zbog činjenice da jetra ne proizvodi dovoljno žuči. Još neke moguće posljedice nealkoholne bolesti jetre su hiperkolesterolemija i osteoporoza.

Bolest masne jetre vodeći je uzrok kronične bolesti jetre, ciroze i raka jetre te važan čimbenik rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Nju ne mora uopće uzrokovati konzumacija alkohola. Ako se ne liječi, bolest masne jetre može rezultirati cirozom, zatajenjem jetre, rakom, pa čak i smrću., piše Index.hr