Zbog jednog simptoma mnogi misle da imaju infekciju. Zapravo je najčešći znak raka

Zbog jednog simptoma mnogi misle da imaju infekciju. Zapravo je najčešći znak raka

STUDIJE pokazuju da su žene s rakom mokraćnog mjehura posjetile liječnika, žaleći se na jedan simptom, u prosjeku pet puta prije nego što su upućene specijalistu.

Naime, krv u urinu često se može protumačiti kao obična infekcija, simptom menopauze ili ginekološki problem, a zapravo je najčešći simptom raka mokraćnog mjehura. Riječ je o bezbolnom simptomu koji se javlja kod žena svih dobnih skupina.

“Postoji percepcija da mlađe žene ne obolijevaju od raka mjehura, ali ja sam liječila mnoge žene kojima je dijagnosticiran rak u dvadesetima i tridesetima”, izjavila je dr. Alison Birtle za Daily Mail.

Rak mjehura razvija se u sluznici mjehura. U nekim slučajevima tumor se širi u mišić mokraćnog mjehura. Drugi, rjeđi simptomi, uključuju češće mokrenje, iznenadni nagon za mokrenjem i osjećaj peckanja pri mokrenju.

Dob, genetika i izloženost čimbenicima poput pušenja mogu povećati rizik od razvoja bolesti, a 49 posto slučajeva raka mokraćnog mjehura može se spriječiti, prema Cancer Research UK.

“Mnogim ženama koje se žale na krv u urinu, propisuju se antibiotici za liječenje infekcije mokraćnog sustava, a jednostavnim testiranjem urina može se potvrditi dijagnoza”, dodaje dr. Birtle.

Svima koji otkriju krv u urinu savjetuje se posjet liječniku. Krv u mokraći ne znači nužno da imate rak mokraćnog mjehura. Može biti simptom cistitisa, infekcije bubrega, bubrežnog kamenca, negonokoknog uretritisa i kod muškaraca, povećane prostate., piše Index.hr