Terapeut dijeli uobičajenu naviku toksičnih roditelja

Terapeut dijeli uobičajenu naviku toksičnih roditelja

TOKSIČNI roditelji mogu uzrokovati emocionalnu štetu djeci svojim manipulativnim ponašanjem i nedostatkom podrške. Njihova kontrola, pretjerano kritiziranje i nedostatak ljubavi mogu otežati djeci razvoj samopouzdanja i zdravih odnosa u budućnosti. Međutim, postoji još jedan znak koji otkriva toksične roditelje. Terapeut Micah Stephens podijelio je osobinu koja ukazuje da je roditelj toksičan.

“Ako imate toksične roditelje, oni misle da vas i vašu djecu mogu tretirati kako god žele. Zdravi roditelji nisu savršeni ni u kojem smislu, ali općenito poštuju svoju djecu kao ravnopravne ljude, jednako vrijedne ljubavi i poštovanja, te pojedince dostojne autonomije. No, toksični roditelji vjeruju da posjeduju svoju odraslu djecu i unuke te da imaju pravo tretirati ih kako god žele”, objasnio je u nedavnoj objavi na Instagramu.

Takvo ponašanje može dovesti do osjećaja zarobljenosti i frustracije kod djece. Dakle, djeca toksičnih roditelja često moraju uložiti puno truda kako bi postavila zdrave granice i zaštitila svoje emocionalno blagostanje. No, zbog postavljanja tih granica, može doći do još većih problema, ističe Stephens.

“Ako im postavite granice, toliko će se uzrujati što ne mogu dobiti što žele da će se ponašati kao petogodišnjaci, pritom vas nazivajući razmaženim derištima. Koliko god to ludo zvučalo, ako ste odrasli s takvom osobom, osjećat ćete se kao da ste vi ti koji imaju problem”, rekao je terapeut.

Oporavak od odnosa s toksičnim roditeljima može biti težak, ali stručnjaci tvrde da razgovor s bližnjima ili terapija mogu pružiti potrebnu podršku te pomoći u uspostavljanju zdravijih granica., piše Index.hr