Penava: Rast plaća je zakonit, pitanje je koliko je moralan i legitiman

Penava: Rast plaća je zakonit, pitanje je koliko je moralan i legitiman

Predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Sabora i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u N1 Studiju uživo s Ankom Bilić Keserović još je jednom komentirao značajan rast plaća državnim dužnosnicima.

Odmah na početku je priznao da se očekivala negativna reakcija na povećanje plaća.

“Nažalost, percepcija u javnom prostoru u Hrvatskoj je vrlo loša pa se očekivala negativna reakcija”, komentirao je Penava.

Premijer Andrej Plenković će sad biti osmi najplaćeniji premijer Europske unije, a prije povišice bio je 26. Taj nesrazmjer u odnosu na prosječne plaće u Hrvatskoj, kao i standard, jest ono što izaziva polemike.

“Da pojasnimo… Jesu li ti podaci u kontekstu da su čelni ljudi Hrvatske potplaćeni, jednako plaćeni kao drugi u Europi ili da imaju previsoka primanja”, pitao je Penava pa nakon pojašnjenja rekao:

“Pratio sam članke ovih dana i Mađarska mi je ostala u glavi, a s njom se možemo uspoređivati. Po njoj je bilo jasno da plaće naših dužnosnika zaostaju. U cijelom kontekstu priče treba sagledati cijelu sliku, ali i uvažiti kut da su svima u javnom sektoru porasle plaće. Oko toga se nitko nije bunio osim umirovljenika i onih s najnižim plaćama u privatnom sektoru. Svi ministri su daleko potplaćeni u odnosu na podređene i zato dajem podršku dovođenju tih stvari u red. Ako snosite određenu odgovornost, morate biti adekvatno plaćeni.”