Pas vam često spava na jastuku? Donosimo pet preslatkih razloga zašto to radi

Pas vam često spava na jastuku? Donosimo pet preslatkih razloga zašto to radi

MNOGIM vlasnicima pasa poznat je scenarij u kojem njihov krzneni ljubimac svaku večer želi provesti na njihovom krevetu, a neki čak vole spavati i na jastucima svojih vlasnika. Kako prenosi portal Your Tango, postoje mogući razlozi zašto neki psi odabiru spavati na jastucima, a svaki razlog slađi je od prethodnog.

Sigurnost

Dijeljenje jastuka s vlasnicima psima daje osjećaj sigurnosti. Omogućuje im da se osjećaju što bliže svojim ljudima, bez obzira leže li s njima u krevetu ili ne. Psi su životinje koje svijet otkrivaju njuhom, a svoje vlasnike pamte i po mirisu. Sve što koriste, poput odjeće i jastuka, zadržava miris vlasnika, što psima daje “izravan” pristup vlasniku i pruža utjehu. 

Kako prenosi Your Tango, ako pas pokazuje znakove tjeskobe, a pronađe miris vlasnika koji nije kod kuće, to životinji može pomoći da se umiri. Ako pas vlasnike smatra svojim “sigurnim mjestom”, jastuk koji sadrži njihov miris preuzet će tu funkciju kada vlasnici nisu u neposrednoj blizini.

Oponašanje

Još jedan od mogućih razloga zašto bi psi mogli odabrati spavati na jastuku vlasnika jest oponašanje. Baš kao što se za mnoge pse i njihove vlasnike kaže da fizički nalikuju, tako se u mnogim slučajevima mogu pronaći sličnosti i u ponašanju. Ljubimac može vidjeti da vlasnici leže na jastuku te odluči slijediti njihov primjer. 

Zbližavanje

Korištenje jastuka je način na koji pas pokazuje koliko vjeruje vlasnicima te im daje do znanja da se osjeća povezano s njima, prenosi Your Tango. Želja pasa da ojačaju vezu s vlasnicima ukorijenjena je u njihovom mentalitetu čopora. Zajedničko spavanje omogućuje im da se osjećaju povezano s vlasnicima.

Kada se psi noću popnu na krevet i polože glavu na jastuk pokraj vlasnika, to je njihov način kojim pokazuju da im vjeruju i žele im biti što bliže.

Obilježavanje teritorija

Kako prenosi Your Tango, postoji i mogućnost da sklonost dijeljenja jastuka psa nije tako slatka kao što mislimo. To bi mogao biti pokušaj pokazivanja dominacije. Kada spavaju na jastuku vlasnika, psi ga obilježavaju svojim mirisom, čineći jastuk svojim mjestom i ničijim drugim.

Vlasnici će prepoznati da je u pitanju obilježavanje teritorija ako pas pokazuje i druge pokazatelje agresivnog ponašanja. Primjerice, jedan od primjera je krađa jastuka u trenutku kada vlasnik pokušava leći na isti, a pas mu to ne dozvoljava.

Zaštita

Mnogi psi misle da su zaštitnici svojih vlasnika. Instinktivno žele zaštititi svoje članove čopora, uključujući i njihove voljene vlasnike. Upravo u trenucima kada vlasnici spavaju, psi imaju potrebu biti u njihovoj blizini kako bi imali izravan pristup vlasnicima te mogli paziti na njih., piše Index.hr