Marihuanu preko Crne Gore prebacivali u Hrvatsku, podignuta optužnica protiv hrvatskog državljanina

Marihuanu preko Crne Gore prebacivali u Hrvatsku, podignuta optužnica protiv hrvatskog državljanina

Županijski sud u Splitu je, na prijedlog USKOK-a, produljio istražni zatvor protiv okrivljenika – stoji u priopćenju USKOK-a.

USKOK je podignuo optužnicu protiv hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Županijski sud u Splitu produljio je istražni zatvor protiv okrivljenika. 

– Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, u razdoblju od 27. prosinca 2022. do 14. ožujka 2023. u Hrvatskoj i Crnoj Gori, s još jednom osobom iz Crne Gore, radi stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi, povezao u zajedničko djelovanje više drugih osoba radi kontinuirane nabave velikih količina marihuane i njenog krijumčarenja te prodaje u Hrvatskoj i drugim državama Europske unije. Pritom su, u realizaciji ovog plana i dogovora, koristili posebno nabavljene mobitele i internetske aplikacije, kao i kriptirane telefone.

Sukladno prethodnom dogovoru te ovisno o narudžbama kupaca, osoba iz Crne Gore je organizirala nabavu i transport većih količina droge u Crnu Goru i potom njeno krijumčarenje plovilom u Hrvatsku, dok je okrivljenik u Hrvatskoj organizirao preuzimanje i skladištenje tako prokrijumčarene droge te prijevoz do kupca. Preostalim osobama koje su povezali u zajedničko djelovanje, okrivljenik i osoba iz Crne Gore izdavali su naloge da prevezu prokrijumčarenu drogu vozilima koje je okrivljenik iznajmio. Osim toga im je okrivljenik bio prethodnica radi izbjegavanja policijskih ophodnji i pronalaska droge. Na opisani način okrivljenik i preostale osobe povezane u zajedničko djelovanje prokrijumčarili su u Hrvatsku u tri navrata zasad neutvrđenu količinu droge, dok je policija u dva navrata oduzela ukupno 249,9 kilograma tako prokrijumčarene marihuane.

Županijski sud u Splitu je, na prijedlog USKOK-a, produljio istražni zatvor protiv okrivljenika – stoji u priopćenju USKOK-a., piše Vecernji.hr