Proizvođač Rafalea priznao da imaju problem, mnogi su već i ranije predvidjeli da će do njega doći

Proizvođač Rafalea priznao da imaju problem, mnogi su već i ranije predvidjeli da će do njega doći

Dassault će teško dostići cilj od proizvodnje tri nova Rafalea po mjesecu, a knjiga naruždbi samo raste…

rancuska kompanija Dassault, najpoznatija kao proizvođač borbenog aviona 4+ generacije Rafale, našla se u problemima za koje će mnogi promatrači avioindustrije reći da nisu nimalo neočekivani.

Naime, kako je na press konferenciji u utorak priznao CEO Éric Trappier, Dassault će teško dostići cilj od proizvodnje tri nova Rafalea po mjesecu, što je upravo Trappier najavio u prvoj polovici godine.

– Radimo sve što možemo kako bi isporuke našim klijentima stigle na vrijeme, ali stanje je trenutno teško i takvo će ostati. To nije samo problem Dassaulta, vidjeli ste i objave Airbusa i poteškoće u opskrbnom lancu u svim područjima, poručio je Trappier, a prenosi Defense News.

Trappier je također otkrio da Dassault nije uspio nadoknaditi ranije zaostatke u narudžbama Rafalea (koje je doduše nazvao “malima”).

– Nismo toliko zaostali, cilj nam je da 2024. proizvodimo dva Rafalea po mjesecu, rekao je šef Dassaulta.

Da se avioindustrija još od pandemije Covida-19 bori s problemima u opskrbnom lancu nije novost pa je tako i gorespomenuti Airbus ranije srezao svoje ciljeve za isporuku putničkih aviona u ovoj godini. Između ostalog, kao jedan od problema naveden je i nedostatak zrakoplovnih motora i drugih ključnih dijelova.

Kad je u pitanju Dassault, valja istaknuti da se kompanija nije proslavila u svojim isporukama ni protekle dvije godine, kada su isporučili tek 14 (2022.), odnosno 13 aviona (2023.). No, kako im prodaja ide sjajno, stvorila se poprilična zaliha narudžbi koje treba ispuniti. Kako piše Defense News, Dassault je u prvoj polovici ove godine isporučio šest Rafalea Zračnim snagama Francuske, a ukupni cilj im je isporuka 20 borbenih aviona. Krajem lipnja 2024. u knjizi narudžbi imali su 223 Rafalea, od kojih je 159 namijenjeno za izvoz drugim državama.

Podsjetimo, prodaja Rafalea nakon niza “sušnih godina” eksplodirala je u drugoj polovici 2010-ih. Prva inozemna narudžba došla je iz Egipta, za 24 primjerka (svi isporučeni). Dassault Rafale potom su naručili su Katar (36 aviona, svi isporučeni), Indija (36 aviona, svi isporučeni), Grčka (12 rabljenih iz “kataloga” Zračnih snaga Francuske i 12 novih), Hrvatska (12 rabljenih), Ujedinjeni Arapski Emirati (80 novih na F4 standardu), Indonezija (42 nova), a Egipat je dao i drugu narudžbu za još 30 aviona, što su im Francuzi drage volje ponudili uz kredit.

Uz sve to, Indija je vrlo blizu tome da naruči još 26 Rafalea u M varijanti za svoju mornaricu, a navodno je i dalje u igri nova nabavka B i C modela za Zračne snage, što bi značilo barem 114 borbenih aviona u ugovoru teškom oko 20 milijardi dolara.

Osim toga, u grčkim medijima se svojedobno pisalo da Grčka želi naručiti još barem 10 modela, kao potencijalan kupac zadnjih godina spominje se i Irak (14 primjeraka), a zakotrljala se i priča da bi Saudijska Arabija mogla naručiti barem 54 modela, iako se čini da će taj posao ipak otići europskom konzorciju koji proizvodi Eurofighter. Ne treba zaboraviti i da Katar ima opciju da naruči još 36 Rafalea, a i nama susjedna Srbija razmišlja o kupnji 12 novih aviona na F4 standardu. Navodno će i predsjednik Macron posjetiti Beograd nekad tijekom idućih mjeseci kada bi se konačno moglo razriješiti i to pitanje.

U svakom slučaju, nekad slatke brige Dassaulta sada su sve ozbiljnije – ako su vam klijenti države koje tom (milijarde dolara vrijednom) nabavkom rješavaju pitanje nacionalne sigurnosti, ne može se baš očekivati ista količina strpljenja za kašnjenja kao kod nekih drugih proizvoda.

– Mi smo potpisali ugovore za proizvodnju i isporuku Rafalea i moramo ih dostaviti na vrijeme. Trenutno to i radimo i trenutno sam relativno optimističan da ćemo dostaviti sve Rafale iz naše knjige narudžbi. Čak možemo preuzeti i nove narudžbe, rekao je Trappier.

Objasnio je pritom i kako strukturne dijelove aviona u tvornici u Seclinu proizvode po tempu koji bi omogućio dovršetak tri Rafalea mjesečno, ali je problem u podizvođačima i njihovim dijelovima i tehnologijama nužnim za konačni dovršetak proizvoda.

– To je kao Lego, ako vam fali jedan dio, konačna stvar ne štima.

Podsjetimo na kraju da je svojedobno u našem podcastu Prva linija umirovljeni vojni pilot HRZ-a Ivica Ivandić upravo to istaknuo kao ključni problem u proizvodnji Rafalea.

– U jednoj godini može ih se napraviti dvadesetak, a to se ne može enormno povećati jer u Francuskoj imate tri glavna dobavljača opreme i motora te oko 500 malih podizvođača, što znači da na projektu ukupno radi oko 7000 ljudi. To je jedan od razloga što su Francuzi Grčkoj i Hrvatskoj ponudili i svoje rabljene avione, rekao je Ivandić., prenosi jutarnji