Plenković o brutalnom povećanju plaća sebi i ministrima: To je samo prvi korak

Plenković o brutalnom povećanju plaća sebi i ministrima: To je samo prvi korak

PREMIJER Andrej Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a drži presicu. Govori o dizanju plaća sebi, ministrima, saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima o čemu će sutra biti donesena odluka na sjednici vlade.

Plaće bi Plenkoviću, Milanoviću, Jandrokoviću, ministrima, saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima trebale rasti za oko 70 posto. Plaće će premijeru i predsjedniku rasti za gotovo 2500 eura. Plenkovićeva plaća trebala bi iznositi oko 5500 eura, a Milanovićeva oko 6000 eura. Janroković će imati oko 5300 eura. 

Ministri će imati plaće između 4000 i 5000 eura. 

“Osnovice za dužnosnike koje godinama stoje nepromijenjene mi se sada nalazimo u poziciji da ih podignemo”, rekao je i kao razlog za povećanje svoje plaće i plaća ministara naveo rast minimalne plaće, prosječnih plaća, “odgovorno upravljanje financijama”, ulazak u europodručje, Schengen…

“Smatramo da je nakon svih tih postignuća vrijeme je da se i ovo pitanje stavi na dnevni red. Na početku trećeg mandata je situacija takva da nijedan ministar ne da nije na prvom mjestu po visini plaće u svojim institucijama, nego su neki 450. po redu, mislimo da takva situacija nije dobro”, rekao je i spominje da je

“Vrijeme je da oni koji izlaze na izbore, koji su imenovani na političke dužnosti, također imaju adekvatnije valoziran rad. Ovo je samo prvi korak, povećanje osnovice koju povlačimo na istu razinu osnovice za državne i javne službenike, a ministar Habijan i njegovi suradnici će raditi na novom okviru za plaće dužnosnika jer smatramo da i taj posao treba biti adekvatno plaćen u Hrvatskoj”, izjavio je Plenković. 

Kazao je da je jedan od razloga da se privuče ljude da se bave politikom, ali i – borba protiv korupcije.

“Smatramo kako je to povećanje plaća jedna antikoruptivna mjera. Nakon što smo osigurali veliki gospodarski rast, povećali minimalne plaće, vrijeme je i da povisimo plaće ministrima,” rekao je Plenković. 

“Prije par dana odrekao sam se puno veće plaće, tako da moja plaća usporedno s drugim državama nije baš visoka”, dodao je premijer. 

Kad su ga novinari pitali kako to da se s jedne strane ide u rebalans proračuna zbog proračunske rupe, a da si s druge strane dižu plaće rekao je: “Povišenje plaće je toliko malo da je to je irelevantno za rebalans proračuna:”

Rekao je da se nada da će veće plaće dužnosnicima omogućiti bolje kadrove na tim pozicijama. , piše index.hr