Ovaj začin koristite češće – jedan je od najzdravijih na svijetu

Ovaj začin koristite češće – jedan je od najzdravijih na svijetu

Origano, poznat i kao divlji mažuran, potječe iz južne Europe, ali raste i u Aziji, Sjevernoj Americi i Africi, a često se može naći i u divljini Poljske. Danas je origano jedan od najzdravijih začina na svijetu

Origano je biljka bogata hranjivim tvarima i ljekovitim svojstvima, može nam dati mnogo više od finog okusa pizze.

1. Podrška probavnom sustavu

Origano je poznat po svojim pozitivnim učincima na probavni sustav. Pomaže u ublažavanju bolova u trbuhu, probavnih smetnji, proljeva i gastritisa. Aktivni spojevi u origanu potiču proizvodnju žuči, što pomaže u probavi masti i poboljšava cjelokupnu probavu.

2. Antimikrobna svojstva

Origano sadrži moćne antimikrobne spojeve poput karvakrola i timola, koji pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. Ova svojstva čine origano učinkovitom biljkom za prevenciju i liječenje infekcija, uključujući one dišnih puteva i probavnog trakta.

3. Antioksidativna zaštita

Origano je bogat antioksidansima, uključujući polifenole i flavonoide, koji pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi igraju ključnu ulogu u zaštiti stanica od oštećenja, smanjenju upala i prevenciji kroničnih bolesti.

4. Jačanje imunološkog sustava

Redovita konzumacija origana može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Njegova antimikrobna i protuupalna svojstva pomažu tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti, dok hranjive tvari poput vitamina C i A podržavaju imunološku funkciju.

5. Poboljšanje respiratornog zdravlja

Origano se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma respiratornih bolesti. Pomaže u smanjenju kašlja, olakšava iskašljavanje i smiruje upale dišnih puteva. Čaj od origana ili inhalacija s uljem origana može biti korisna za osobe s prehladom, bronhitisom ili sinusitisom.

Korištenje origana u svakodnevnoj prehrani ili kao prirodnog lijeka može pružiti brojne zdravstvene prednosti, čineći ga vrijednim dodatkom vašem kućnom ljekarniku i kuhinji., piše 24sata.