Povećava li masturbacija našu seksualnu želju? Evo što kaže znanost

Povećava li masturbacija našu seksualnu želju? Evo što kaže znanost

Hoće li nam se zbog učestale masturbacije smanjiti seksualna želja i kako masturbacija utječe na naš libido? Imamo odgovore

Razmišljanje da je masturbacija sramotna već je odavno zastarjelo, a polako ulazimo u vremena kada se sve češće otvoreno razgovara o ovoj, nekada tabu temi. Da – dodirivanje sebe je sasvim u redu, ako ne i poželjno, zbog brojnih prednosti koje sa sobom nosi, kako onih zdravstvenih, tako i onih tjelesnih. To rade muškarci, kao i žene, i u tome nema baš ničeg sramotnog.

A kada govorimo o masturbaciji, često se postavlja pitanje kako ona utječe na naš seksualni nagon – ima li dobar ili loš utjecaj na partnerski seks i kako je zapravo povezana s našom seksualnom željom? Hoće li nam se zbog učestale masturbacije smanjiti seksualna želja? Znanost nam nudi neke odgovore.

Prvi je taj da se nemamo o čemu brinuti – masturbacija ima minimalan utjecaj na razinu testosterona, spolnog hormona koji je povezan s libidom za kod oba spola. Masturbacijom ne možeš “potrošiti” testosteron, a time i želju za seksom, već baš naprotiv – na taj ćeš se način još više opustiti i pripremiti za buduće zadovoljstvo, ono u obliku odnosa sa svojim partnerom.

“Izvješću o samozadovoljstvu”, koje je 2019. objavila tvrtka koja proizvodi seksualne igračke, ispitanici su rangirali aktivnosti prema razini oslobađanja od stresa, a masturbacija im je bila na drugom mjestu, odmah iza seksa. To nije ništa čudno – kako dolazimo do vrhunca, tako naša tijela proizvode oksitocin, koji se naziva “hormon ljubavi”, i dopamin, zbog čega se tako dobro osjećamo.

Masturbacija je samo uvod u veće zadovoljstvo

Seksologinja i seksualna edukatorica Megan Stubbs za Greatist kaže da je masturbacija dobra i da ona nikako ne može imati loš utjecaj na partnerski seks. Baš naprotiv – može dovesti do većeg seksualnog zadovoljstva jer znaš točno kakav ti dodir najbolje odgovara. Osim toga, na masturbaciju možeš gledati kao na priliku za komunikaciju s partnerom – dotakni se pred njim i pokaži mu kako želiš da te dodiruje.

Bez obzira na to želiš li masturbaciju učiniti dijelom predigre ili samog seksualnog čina, nema razloga za brigu da će ti to uništiti libido, kaže Ian Kerner, licencirani terapeut i savjetnik za seksualnost. Dakle, nema brige – možeš jednako uživati u svom dodiru kao i u partnerovom dodiru bez ikakvog straha da će to naškoditi tvojoj seksualnoj želji.

Masturbacija jača pozitivnu sliku o sebi

Osim što se zbog nje osjećamo prilično dobro, masturbacija može imati i druge važne prednosti. Istraživanje iz 2011. pokazalo je moguću vezu između masturbacije kod adolescenata i pozitivnijih seksualnih iskustava i slike o sebi kasnije u životu. Isto istraživanje pokazalo je moguću korelaciju između tinejdžerskih djevojaka koje su gledale na masturbaciju kao na nešto pozitivno i imale dobro prvo partnersko seksualno iskustvo.

Dakle, prema svemu sudeći, masturbacija ima toliko prednosti i sada konačno možeš uživati u svom dodiru bez ijedne brige!, piše žena.hr