Uz ove tri prirodne metode puževi će nestati iz vašeg vrta

Uz ove tri prirodne metode puževi će nestati iz vašeg vrta

Puževi golaći su jedni od najomraženijih štetočina jer mogu preko noći uništiti mjesece napornog rada u vrtu. Srećom, postoje prirodne metode kojima ćete se riješi ovih nametnika.

Golaći ne samo da oštećuju vaše biljke, već mogu privući gljivične bolesti u vaš vrt, ali postoje jednostavni načini da ih držite podalje bez pribjegavanja oštrim kemikalijama.

Ako imate problem s golaćima u vašem vrtu, važno je da ih se brzo riješite jer se brzo razmnožavaju.

Pivska zamka

Postavljanje pivske zamke praktičan je i ekološki prihvatljiv način za eliminaciju puževa kako ne bi ozlijedili vaše biljke, a postavljanje traje samo pet minuta.

Vrtlarka Nuria Corbi rekla je za Express: “Malu posudu napunite pivom i uronite ju u zemlju tako da joj rubovi budu u ravnini s tlom. Golaće privlači pivo koje stoga može služiti kao efektivna zamka.”

Golaće će privući miris kvasca u pivu, osobito u tamnijim varijantama te će se uvući u posudu punu piva i više neće moći izaći.

Nematode

Nematode su mikroskopski crvi koje možete kupiti i koji su bezopasni za ljude, kućne ljubimce i biljke, ali će ubiti puževe.

“Ovo je jedna od mojih preferiranih metoda kontrole puževa i puževa. Nematode su sićušni organizmi koji u osnovi uzrokuju smrt puževa trovanjem bakterijama i potpuno su bezopasni za kućne ljubimce ili djecu”, rekla je Corbi.

Ovo je jedna od najučinkovitijih prirodnih metoda za sprječavanje golaća da oštete vrtove jer će nematode dugo ostati u tlu i uništavati jajašca golaća.

Ljuske jaja

Posipanje zgnječenih ljuski jajeta oko biljki odličan je način da držite golaće podalje od svoga vrta.

Oštri i nazubljeni rubovi ljuske jajeta golaćima otežavaju snalaženje u vrtu te ih mogu ozlijediti,

što djeluje kao zaštitna barijera za vaše biljke.

Bitno je da vam su ljuske osušene i smrvljene te da ih očistite od bjelanjka., piše N1.