Rakar o globalnom tehnološkom kvaru: Ovo će biti uzbudljiv vikend

Rakar o globalnom tehnološkom kvaru: Ovo će biti uzbudljiv vikend

NIZ AUSTRALSKIH institucija i firmi, uključujući velike banke, medijske kuće i zrakoplovnu tvrtku, izvijestio je da imaju velike probleme u radu zbog velikog tehnološko-informatičkog kvara.

Aviokompanija Jetstar je prijavila probleme u zračnoj luci u Sydneyju, australski supermarketi navode da im blagajne ne rade, a televizijske mreže navode da im ne rade ključni informatički sustavi za grafiku. Neke američke aviokompanije bile su prisiljene prizemljiti svoje avione, a problem se proširio i na Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo…

Informatički stručnjak Marko Rakar komentirao je situaciju. Rakar kaže kako je tijekom noći kompanija CrowdStrike poslala ažuriranje softvera. “To je antivirusni softver koji je dizajniran za rad u cloud okruženju. On se nalazi u većim kompanijama koje se oslanjaju na cloud rješenja. Problem oko ovoga je u tome što nakon primjene ažuriranja računalo krene u tzv. bootloop, on se pokušava resetirati svakih nekoliko minuta”, rekao je za N1.

Što je s privatnim korisnicima?

“Bit će teško to razriješiti jer, koliko se meni čini, na svakom serveru ga treba ručno zaustaviti i napraviti ručnu intervenciju, a govorimo o na tisuće servera”, dodao je.

Koliko će to utjecati na sigurnost, kaže, ovisi o tome koliko ih kompanija koristi. “Velike kompanije su u nekoj mjeri zahvaćene ovim incidentom, ne bih rekao da je sigurnost ugrožena, ali normalno funkcioniranje apsolutno je. Vjerujem da će tvrtka CrowdStrike objaviti kako ovaj problem riješiti. S obzirom na to da popravak neće biti automatski, nego ručni, rekao bih da administratori imaju uzbudljiv vikend ispred sebe”, naveo je.

Napominje da privatni korisnici ne bi trebali biti zahvaćeni ovim problemom. “To je softver za kompanije i uglavnom su poslovna računala zahvaćena time”, objasnio je., prenosi index.hr