Ogroman tehnološki kvar izaziva probleme diljem svijeta

Ogroman tehnološki kvar izaziva probleme diljem svijeta

NIZ AUSTRALSKIH institucija i firmi, uključujući velike banke, medijske kuće i zrakoplovnu tvrtku, izvijestio je da imaju velike probleme u radu zbog velikog tehnološko-informatičkog kvara.

Aviokompanija Jetstar je prijavila probleme u zračnoj luci u Sydneyju, australski supermarketi navode da im blagajne ne rade, a televizijske mreže navode da im ne rade ključni informatički sustavi za grafiku.

Nije samo Australija

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila ozbiljno pogođena značajnim kvarom, nekolicina zrakoplovnih kompanija u SAD-u također je izvijestila da su morali prizemljiti zrakoplove zbog IT problema.

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga s Microsoftovim operativnim sustavima za računala.

Australska web-stranica za prekid rada Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska tvrtka Telstra, Google i drugi.

U službenoj obavijesti o usluzi Microsoft 365 objavljenoj ranije na X-u ranije stoji: ” istražujemo problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365″.

Čini se da nije hakerski napad

U priopćenju za javnost, australska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnosti objavila je da nema informacija koje bi upućivale da se radi o incidentu kibernetičke sigurnosti.

“Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene tvrtke”, rekli su u izjavi., piše Index.hr

Uskoro opširnije…